nieuws

‘Bouwsector op het laagste punt’

Publicatie

3 nov 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

In de laatste drie maanden van 2012 kromp de bouwproductie maandelijks gemiddeld met bijna 1 procent ten opzichte van een maand eerder. Hierdoor kwam de krimp voor geheel 2012 uit op 8 procent. Voor 2013 zijn de vooruitzichten wederom somber. De bouwsector blijft lijden onder de aanhoudende economische tegenwind. Door de overcapaciteit liggen de prijzen onder druk. De malaise op de woningmarkt zorgt ervoor dat de nieuwbouw van woningen daalt. Voor 2013 verwacht ING een productie van 47.000 opgeleverde nieuwbouwwoningen. Overheden houden daarbij de hand op de knip met als gevolg dat ook in 2013 de investeringen in infrastructuur dalen. De recent aangekondigde extra €500 miljoen voor infrastructuur van de regering biedt daarvoor onvoldoende tegenwicht.

Al met al lijkt de bodem wel in zicht. Zo is het ondernemersvertrouwen van aannemers in de eerste maanden van 2013 minder pessimistisch en zijn de orderboeken in deze periode iets beter gevuld. Samen met een aantrekkende economie vanaf de 2de helft van 2013 verwacht ING Economisch Bureau een klein plusje voor de bouwproductie in 2014.

De tijdelijke verlaging van de btw op arbeid op onderhoudswerkzaamheden kan in 2013 voor deze deelsector voor een stimulans zorgen. Een soortgelijk effect deed zich bij de vorige btw-verlaging voor in 2011 toen de onderhoudswerkzaamheden in de woningbouw met 3,5 procent flink groeiden. Dit was de hoogste groei sinds 1994. De onderhoudssector onttrekt zich voor een groot gedeelte sowieso al wel aan de economische tegenwind. Draait de woningmarkt zoals nu niet goed en krijgen huizenverkopers hun huis niet verkocht dan kunnen zij er voor kiezen om te verbouwen om hun woning zo aantrekkelijker te maken voor kopers. Ook kunnen huizenverkopers besluiten toch maar niet te verhuizen en de huidige woning aan te laten passen aan hun actuele woonwensen. ING Economisch Bureau verwacht dat de onderhoudssector dit jaar dan ook licht groeit. Doordat ook veel werkzaamheden door de tijdelijke belastingmaatregel naar voren gehaald worden, resulteert dit wel in een lichte krimp in 2014.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.