nieuws

17 bedrijven uit industrie in MKB Innovatie Top 100

Publicatie

22 sep 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, smart industry

De 3D-printer van Additive Industries uit Eindhoven van zo’n 8 meter lang die metalen onderdelen in serieproductie kan printen op de fabrieksvloer heeft de tweede plek in de twaalfde editie van de MKB Innovatie Top 100 veroverd en is daarmee het hoogst genoteerde bedrijf uit de sector industrie. Greentom uit Maastricht, ontwerper en leverancier van ’s werelds eerste ‘groene’ kinderwagen, is de winnaar. De Kamer van Koophandel (KvK) publiceert deze jaarlijkse ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse mkb.

Wat in 2012 begon met een idee, groeide de afgelopen jaren uit tot een betaversie die bedrijven als Airbus, GKN, United Grinding en de Kaak Groep al in gebruik namen. Vorig jaar verkochten Daan Kersten en Jonas Wintermans van Additive Industries hun eerste volwaardige metaalprinter. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van 3D-printen, juist bij metalen onderdelen. Kersten: ‘Metalen onderdelen die 3D zijn geprint, hebben bijvoorbeeld veel minder kwetsbare deelnaden. De techniek daadwerkelijk in de productielijnen van een bedrijf opnemen, gaat echter alleen als zo’n printer in serieproductie kan werken. Onze printer is de eerste in zijn soort die dat kan.’

Na de industriesector met 17 bedrijven zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren gezondheid (16) en de creatieve industrie (15). Alle bedrijven van de Top 100 hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van een product, dienst, proces of organisatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 van de KvK is geen geldprijs verbonden. De ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment.