nieuws

3D-geprinte betonnen brug onderzocht

Publicatie

1 nov 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, smart industry

3D-geprinte betonnen bruggen kunnen een serieus alternatief zijn voor traditionele bruggen. Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group en Cybe Construction starten er een onderzoek naar.

De markt staat volgens volgens de bedrijven aan de vooravond van een revolutie. De 3D-printtechniek maakt het mogelijk om bruggen binnen één dag te printen, waar op dit moment met een traditionele bouwwijze vier weken voor staan. Daarnaast zorgt 3D-printen voor optimaal materiaalgebruik en maakt het nieuwe architectonische vormen mogelijk.

Het doel van de pilot is om de 3D-printtechniek optimaal te benutten, een brug te ontwerpen die constructief veilig is en economisch kan concurreren met een traditionele brug. Daarom is een zeven meter lange betonnen voetgangersbrug ontworpen en geprint. Deze wordt nu getest in Oss. Omdat er nog geen richtlijnen en normen zijn voor geprint beton, moet het ontwerp worden geverifieerd door middel van ‘design by testing’.

Natuur als inspiratie

Hoewel Antea Group ook een ontwerp heeft gemaakt voor een ‘traditionele’ 3D-geprinte brug, opent de 3D-printtechniek juist nieuwe deuren die vorm en techniek combineren. In de pilot zijn bewust de mogelijkheden van 3D-printen gebruikt. De natuur is als inspiratiebron gebruikt. Oftewel een maximale krachtswerking met minimaal materiaalgebruik. Eveneens is tot doel gesteld om het aantal handelingen op de bouwplaats te minimaliseren. Rekening houdend met de printbaarheid is het ontwerp aangepast tot drie elementen die tezamen een dubbele kettingboog vormen.