nieuws

5G-toepassingen in Rotterdamse haven getest

Publicatie

6 nov 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

5G, voorspellend onderhoud

In het Rotterdamse havengebied hebben KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture en ABB de eerste industriële toepassingen getest met de nieuwe generatie mobiele netwerken. Dankzij 5G-toepassingen kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en kan de veiligheid verder worden vergroot. Ook wordt dankzij 5G de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

Het 5G-netwerk bij Shell Pernis is het grootste industriële 5G field lab in Europa en draagt bij aan de ambitie van de procesindustrie om van de Rotterdamse haven het beste en meest flexibele verbonden productienetwerk van Europa te maken in 2021. Er zijn vier 5G-toepassingen die als eerste getest worden.

Het gaat om een mobiele inspectierobot die verbonden is met 5G, waardoor de besturing op afstand veel nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt. Daarnaast wordt een slimme 5G helm uitgeprobeerd tijdens onderhoud. Met de helm staan inspecteurs via beeld en geluid direct in contact met experts op afstand en kan er onmiddellijk besloten worden welke reparaties nodig zijn. Dit verkort de totale doorlooptijd van deze kritische inspecties van enkele dagen tot een paar uur.

Efficiënter en veiliger

Ook wordt gekeken naar efficiënter industrieel onderhoud dankzij de inzet van augmented reality. Tijdens tests worden engineers van Shell uitgerust met een industriële tablet die verbonden is met 5G. Dankzij de toepassing van augmented reality kunnen engineers op een industriële tablet aanvullende informatie, zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie, zien. Dit zorgt voor efficiënter onderhoud dat bovendien volledig digitaal wordt vastgelegd en gedeeld met de relevante partijen.

Als laatste worden testen gedaan met de inzet van UHD camera’s en de inzet van machine learning voor preventief onderhoud. Hierdoor wordt het mogelijk om circa 160.000 km aan leidingen zeer efficiënt en nauwkeurig te inspecteren om benodigd onderhoud vooraf te detecteren en uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de inspectie van al het leidingwerk veel sneller en efficiënter verloopt en de veiligheid verder wordt verhoogd.

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn