nieuws

AkzoNobel splitst chloorfabriek in Rotterdam

Publicatie

28 mei 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

investering, rotterdam

AkzoNobel Specialty Chemicals gaat in Rotterdam investeren in twee parallelle productielijnen die los van elkaar kunnen functioneren. Aanleiding hiervoor is de afspraak met de rijksoverheid om uiterlijk in 2021 een einde te maken aan de chloortransporten in Nederland. Deze vinden nu nog incidenteel plaats.

Chloor is een essentiële grondstof voor een aantal industrieën in de Botlek. Op dit moment is sprake van één productielijn voor chloor in Rotterdam. Om ook tijdens periodiek onderhoud aan de vraag naar chloor te kunnen voldoen, bereidt AkzoNobel Specialty Chemicals een investering voor in twee parallelle productielijnen die los van elkaar kunnen functioneren. Knut Schwalenberg, Directievoorzitter van AkzoNobel Specialty Chemicals Nederland. ‘Dankzij het splitsen van de fabriek kunnen we straks continu onze producten direct aan klanten leveren via pijpleidingen.’ De overheid zal een deel van de extra kosten voor haar rekening nemen.

Incidenteel

Structurele chloortransporten zijn al in 2006 beëindigd. Sindsdien werd alleen nog incidenteel chloor per spoor vervoerd in verband met groot onderhoud of onvoorziene situaties. Zo konden de industrieën in het Rotterdamse havengebied die afhankelijk zijn van levering van hun essentiële grondstoffen, hun productie voortzetten op het moment dat de chloorproductie in de Botlek tijdelijk stil viel.

Bron: AkzoNobel