nieuws

Amsterdamse haven wil energietransitie versnellen

Publicatie

15 mrt 2017

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, Havenbedrijf Amsterdam

Havenbedrijf Amsterdam maakt ruimte voor activiteiten die bijdragen aan de duurzame en circulaire economie. Met het creëren van fysieke ruimte zet de haven ook in op nieuwe ladingstromen en (maak)industrie. Dat is de strategie die Havenbedrijf Amsterdam met haar vijfjarenplan gisteren heeft aangeboden aan het gemeentebestuur van Amsterdam.

Gestimuleerd door duurzaamheidsdoelstellingen en om economische redenen, is Havenbedrijf Amsterdam begonnen met de transformatie van zijn haven zodat de haven verder kan groeien. Om die groei mogelijk te maken, volgt het havenbedrijf een driesporenbeleid.

Kolenvrij

Allereerst wordt ingezet op verdere intensivering. Bedrijven worden uitgedaagd tot efficiënter grondgebruik: meer activiteiten op minder vierkante meters. Ten tweede trekt het havenbedrijf start-ups en scale-ups aan die zorgen voor diversificatie en innovatie, onder meer gericht op versnelling van de energietransitie. En tenslotte voorziet Havenbedrijf Amsterdam een dalende overslag van kolen. Daarom staat in het Strategisch Plan 2017-2021 dat het havenbedrijf zich voorbereidt op een scenario waarin de Amsterdamse haven in 2030 kolenvrij is.

In de transitieperiode groeit vooralsnog de op- en overslag van fossiele transportbrandstoffen zoals benzine, diesel en kerosine. Voor de Amsterdamse haven blijven deze internationale ladingstromen belangrijk zolang hiervoor in de samenleving onvoldoende alternatieven zijn.

Circulaire industrie

De maak- en circulaire industrie is belangrijk voor de Amsterdamse haven, gezien het innovatieve karakter, de werkgelegenheid en de toegevoegde waarde die deze sector met zich meebrengt. De komst van jachtenbouwer Royal van Lent aan de Moezelhaven is daarvan een voorbeeld. Andere voorbeelden zijn de komst van innovatieve partijen actief in de circulaire en biobased industrie, waaronder Calcite Factory, een onderneming die calcietkorrels – die overblijven bij het ontharden van drinkwater – omzet naar producten voor de chemie en de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie en het project Waste2Aromatics, waarbij Havenbedrijf Amsterdam samen met AEB, Orgaworld, Waternet en TNO kijken naar het omzetten van bijvoorbeeld papier uit luiers naar waardevolle moleculen die een belangrijke grondstof zijn bij de kunststofproductie.

Ook koerst het havenbedrijf aan op ontwikkeling van zijn gebied als ‘batterij van de stad’. De haven biedt warmte aan de stad en zet volop in op productie en opslag van hernieuwbare energie. Sinds eind vorig jaar is het havenbedrijf mede-eigenaar van een windpark in de Afrikahaven. Ook zullen in 2020 100.000 vierkante meter zonnepanelen in zijn gebied liggen.