nieuws

Antwerpen bouwt Capital of Things uit

Publicatie

28 jun 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

digitalisering

Slimme steden en slimme logistiek zijn begrippen waar je de laatste tijd niet meer om heen kan. Onder invloed van de digitalisering evolueert de wereld in een snel tempo. In plaats van aan de zijlijn te staan, heeft de stad Antwerpen de ambitie om uit te groeien tot een Europese referentie voor het Internet of Things. Een eerste stap is de uitbouw van een interuniversitaire opleiding Internet of Things. Die gaat dit najaar van start.

Stad Antwerpen, het Havenbedrijf, de Universiteit Antwerpen en de onderzoeks- en innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie imec gaan een unieke samenwerking aan. Na de lancering van het City of Things project begin dit jaar, wil Capital of Things een stap verder gaan en vanuit Antwerpen een ambitieus en onderscheidend ecosysteem rond Internet of Things (IoT) uitbouwen. Daarbij zullen naast de slimme stad ook IoT oplossingen voor e-health, een slimme haven, industrie 4.0 en de circulaire economie worden ontwikkeld. Zo’n ecosysteem is een fijnmazig innovatienetwerk waarbij waarde wordt gecreëerd door samenhang tussen opleiding, onderzoek, living labs, incubatie/acceleratie, digitale en industriële groeibedrijven, verschaffers van risicokapitaal, corporates en internationale merken.

Interuniversitaire opleiding Internet of Things

De vier partijen willen met de uitbouw van Capital of Things ook vooruitlopen op de next skills en de technologische kennisprofielen die de samenleving en de economie van morgen des te meer nodig hebben.

‘Een eerste stap is de uitbouw van een unieke, interuniversitaire opleiding Internet of Things’, zo stelt Herman Van Goethem. ‘Dat is een nieuwe modulaire postgraduaatopleiding die vorm krijgt in partnerschap tussen de Universiteit Antwerpen, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent. Het is in een eerste fase bedoeld voor masters in de informatica en in de industriële of burgerlijke wetenschappen. De opleiding gaat najaar 2017 van start en moet op termijn uitmonden in een heuse master-na-masteropleiding. In het eerste semester volgen de studenten les, in het tweede semester lopen ze stage.’