nieuws

Asfalt kan jaren langer mee door verjongingsmiddel

Publicatie

9 okt 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): ‘De verjongingscrème voor asfalt is een mooie innovatie om kosten op onderhoud te besparen. Bovendien levert dit minder verkeershinder op en is het een milieuvriendelijkere manier van wegbeheer.’

Ruim drie jaar geleden is Infraquest (Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO) samen met drie aannemers een onderzoek gestart naar de verlenging van de levensduur van ZOAB door preventief onderhoud met een verjongingscomponent. Na het eerste onderzoek op kleine proefvakken van ongeveer driehonderd meter lengte is het tijd voor grootschaliger proeven op verschillende wegdelen. De demonstratievakken hebben een lengte van vijf tot zes km. De gegevens die uit de demonstratievakken komen moeten de waargenomen verlenging van de levensduur van het asfalt statistisch onderbouwen. Bovendien kunnen de betrokken marktpartijen hun bedrijfsprocessen optimaliseren en werkt RWS aan het integreren van preventief onderhoud in haar onderhoudssystematiek.

De ontwikkeling en implementatie van de verjongingsmiddelen sluit aan op het speciale innovatieprogramma van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zoekt daarbij naar nieuwe manieren om duurzamer en goedkoper beheer en onderhoud te doen en de levensduur van infrastructuur te verlengen. De verjongingsmiddelen zijn een goed voorbeeld van een innovatie die helpt langer gebruik te maken van bestaande infrastructuur.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.