nieuws

Asfaltmengsel KWS bespaart brandstof van weggebruikers

Publicatie

3 mrt 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Uit onderzoek blijkt volgens KWS dat de rolweerstand van het nieuwe asfalt tien procent lager ligt dan van andere geluidreducerende deklagen. Dit komt overeen met een brandstofbesparing van circa drie procent en staat gelijk aan een besparing van circa twee euro op een volle tank. De reductie in rolweerstand loopt volgens het bedrijf zelfs op tot 20 procent ten opzichte van het veel in Nederland toegepaste ZOAB (Zeer Open AsfaltBeton).

Popelen

KonwéCity ontleent de goede geluidprestaties aan de optimale oppervlaktetextuur. Het brengt de band minder in trilling, waardoor er minder geluid wordt opgewekt en er gaat minder energie verloren. Groot voordeel van zo’n vlakke (concave) structuur is dat de rolweerstand laag is. De banden van voertuigen rollen vloeiender over het wegdek. ‘Opdrachtgevers hebben steeds meer focus op duurzaamheid. Wij verwachten dan ook dat opdrachtgevers staan te popelen om dit asfaltmengsel toe te passen’, aldus Rudi Dekkers (senior adviseur KWS).

 

De rolweerstandmetingen voor KWS zijn gecombineerd met een onderzoek uitgevoerd voor het Tire-Road Consortium (Universiteit Twente) met de rolweerstandtrailer van de TU Gdansk; een Poolse universiteit. Dit in opdracht van provincie Gelderland en in het kader van het project Stil Veilig Wegverkeer (SVW). De rolweerstandmetingen zijn eind 2015 uitgevoerd op KonwéCity wegvakken in Didam en Zutphen.

 

KonwéCity is vanaf 2015 officieel geregistreerd als stil wegdek. Deze is goedgekeurd door RIVM en inmiddels is door heel Nederland al op meer dan twintig wegvakken KonwéCity aangelegd.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.