nieuws

BAM test nieuwe generatie circulair asfalt

Publicatie

18 jul 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, innovatie

Op een proefvlak in Breda gaat BAM Infra een nieuwe generatie asfalt uitproberen. De nieuwe deklaag moet circulair en stiller zijn en bovendien langer meegaan. Waardoor minder onderhoud nodig is.

De nieuwe generatie dunne geluidsreducerende deklagen is volgens BAM in tegenstelling tot eerdere generaties aan het einde van de levensduur volledig te hergebruiken. De verschillende componenten van de deklaag, bitumen, zand, stof en de stenen, zijn volledig van elkaar te scheiden. En hierdoor weer te gebruiken bij het maken van mengsels voor nieuwe deklagen.

Geluidsreductie

De langere levensduur van de deklaag heeft meerdere voordelen. Allereerst hoeft een weg minder vaak opengebroken te worden voor onderhoud. Voor de weggebruiker is dat prettig en uiteraard ook voor opdrachtgevers, vanwege de kostenbesparing.
Daarnaast is de nieuwe deklaag ook nog eens stiller dan zijn voorgangers. Met name in dichter bevolkte gebieden is dat een enorm voordeel. De geluidsreductie bedraagt ongeveer 3,7 decibel.

Proef

Voor deze proef is een onderzoeksplan opgesteld en deze wordt gedurende de looptijd gemonitord. BAM Infra hoopt aan te kunnen tonen dat dit nieuwe mengsel inderdaad een langere levensduur heeft van in totaal acht tot tien  jaar.

Bron: BAM