nieuws

BASF bestelt autonoom rijdende voertuigen bij VDL

Publicatie

25 okt 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BASF, smart industry

Chemieconcern BASF en logistiek bedrijf Katoen Natie hebben autonoom rijdende voertuigen besteld bij VDL Groep. Met de orders zijn miljoenen euro’s gemoeid.

Het Duitse chemieconcern BASF heeft een vervolgorder geplaatst van zeven automatisch geleide voertuigen, meer dan 100 frames, laadpalen, besturing, infrastructuur en andere doorontwikkelingen naar volledig autonoom rijden. De voertuigen worden volledig elektrisch ingezet in Ludwigshaven en zullen met een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur over een traject van meer dan 100 kilometer routes afleggen. De modulaire voertuigopbouw is zo aangepast dat met een slimme integratie van computers, camera’s, sensoren en scanners een gecertificeerd veiligheidsniveau wordt behaald.

Het 16-assige voertuig met een lengte van 18 meter is volgens VDL het eerste voertuig ter wereld waarbij de omgeving niet meer hoeft te worden afgeschermd, of waarbij een ‘bewaker’ moet meerijden. Leeg weegt de AGV 28 ton, beladen maximaal 113 ton. Ook op een aantal andere vlakken is het voertuig vernieuwend; zo zet het zelf de lading af en is het met een hoogte van 1,15 meter extreem laag gebouwd. Daardoor kan het voertuig gemakkelijk onder bestaande leidingen in de lokale infrastructuur doorrijden.

Katoen Natie

VDL heeft onlangs de eerste chauffeurloze truck geleverd aan logistiek bedrijf Katoen Natie in Singapore. Het gaat om een speciaal voertuig dat bij de vestiging van Katoen Natie in Zuidoost-Azië wordt ingezet voor het vervoer van opleggers. De trucks zullen eerst rijden op het terrein van een petrochemisch bedrijf, dat voorzien is van elektronische bakens. In een tweede fase worden de trucks ingezet op het Singaporese eiland Jurong, waar ze met behulp van satellietnavigatie de weg moeten vinden. Uiteindelijk gaan de trucks in Singapore aan het reguliere verkeer deelnemen.

Fotocredit: VDL Groep