nieuws

Beperkte groei productie industriële sector in 2014

Publicatie

7 okt 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

ABN Amro verwacht dat de productie over de eerste zeven maanden van 2013 daalt ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Voor 2013 in totaal verwacht de bank een productiedaling van 0,5 procent. Wel neemt het producentenvertrouwen in zeer beperkte mate toe als gevolg van een aantrekkende economie in Nederland en de rest van de eurozone.

Het kabinet heeft de 'willekeurige afschrijving' tijdelijk verruimd. Dit betekent dat bedrijven die vanaf 1 juli investeringen doen, direct tot 50 procent van deze investeringen kunnen afschrijven. Mits de productiecapaciteit volledig wordt benut, heeft dit volgens ABN AMRO positieve effecten voor investeringen in machines en transportmaterieel. Het betekent wel dat investeringen naar voren worden gehaald, wat ten koste gaat van investeringen in 2014. De meeste branches vertonen dit jaar echter een productiedaling. Dit geldt vooral voor de bouwmaterialenindustrie, de metaalproductenindustrie en de rubber- en kunststofverwerkers, die last hebben van de dalende bouwproductie. Positieve uitzonderingen zijn de voedingsmiddelen- en machine- industrie, die profiteren van een aantrekkende vraag vanuit gebieden buiten de eurozone.

 

Productiegroei

 

In 2014 verwacht ABN AMRO een beperkte productiegroei met 1,5 procent. Hierbij is alle hoop gevestigd op de export, die vooral profiteert van de relatief sterkere groei in Duitsland, de Verenigde Staten en opkomende markten. In 2014 laten de meeste branches een beperkte productiegroei zien. Dit is onder meer mede afhankelijk van de exportgerichtheid, het aandeel van markten buiten de eurozone en de positie in de waardeketen. De machine-industrie scoort hier beter dan andere branches

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.