nieuws

Blockchainpilot rond containerlogistiek in Rotterdam

Publicatie

22 okt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

blockchain

Havenbedrijf Rotterdam, Samsung SDS en ABN Amro starten een pilot voor containerlogistiek met blockchaintechnologie. Het doel is om op de blockchaintechnologie een platform te bouwen waarop internationale financieel- en logistieke administratieve processen rondom containervervoer efficiënt en papierloos kunnen worden afgehandeld.

Op dit moment zijn de betalingen, administratie en het fysieke vervoer van containers nog vrijwel volstrekt gescheiden circuits. In de pilot worden al die stromen geïntegreerd. Daphne de Kluis CEO commercial banking: ‘Het uiteindelijke doel is een open, onafhankelijk en wereldwijd platform dat uitgaat van het verladersperspectief. Hierdoor worden logistieke ketens transparanter, efficiënter en kunnen op termijn miljoenen euro’s worden bespaard.’

Bij de pilot wordt gebruik gemaakt van blockchaintechnologie. Blockchain biedt alle partijen in een logistieke keten, door middel van gevalideerde data zonder centrale leiding, een ‘single point of thruth’. Digitalisering zorgt hierbij voor automatisering, wat een ultra efficiënte logistieke keten mogelijk maakt. Extra bijzonder aan het project is volgens ABN Amro dat er voor het eerst verschillende blockchains met elkaar gaan opereren. Dat gebeurt via een overkoepelende ‘notary’ die volledig losstaande blockchains in Korea en Nederland met elkaar verbindt.

De pilot betreft multi-modaal transport van een container van een fabriek in Korea naar een locatie in Nederland. In eerste instantie wordt de pilot door de drie partijen uitgevoerd, maar staat het samenwerkingsverband daarna open voor andere partijen om aan te sluiten. De pilot wordt in januari 2019 uitgevoerd.

Blockchain

Heel simpel gezegd is blockchain een digitale versie van een grootboek gevuld met transacties. Hierbij is geen bemiddelaar zoals een bank of notaris nodig, omdat het grootboek op computers van verschillende deelnemers is opgeslagen. Als er een transactie wordt gedaan, controleren al die computers de transactie. Informatie over transacties wordt om de zoveel minuten in een blok opgeslagen en de informatieblokken worden in een soort van ketting bewaard, de blockchain. Fraude wordt hierdoor praktisch onmogelijk, want als een partij informatie verandert dan hebben ze als enige een afwijkende versie van de ketting en dat valt op in het systeem.

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn