blog

Column: Afspraak is afspraak

Publicatie

20 okt 2017

Auteur

Laura van der Linde

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

F-35, onderhoud

Het voordeel van de functie van journalist is dat je op bijzondere plekken komt en dat je daar ook nog eens iedereen het hemd van het lijf mag vragen. Zo was ik onlangs weer eens op vertrouwd grondgebied. Een plek waar ‘een burger’ niet heel makkelijk binnen komt. Je moet wel iets te zoeken hebben op het terrein. Dat had ik! Ik had een afspraak voor het hoofdinterview op het kazerneterrein van de Koninklijke Luchtmacht in Woensdrecht. Ik ben ooit militair geweest bij de Koninklijke Landmacht (lichting ’96-1), dus het was een feest van herkenning. Mannen en vrouwen in uniform die een stevige hand geven bij begroeting. Een verhaal boordevol afkortingen waardoor bij mij het credo ‘je mipapo in je liboza’ weer naar boven kwam (jawel, je militaire paspoort hoorde in je linkerbovenzak). En een strakke werkvloer die een weerspiegeling is van een gestructureerde werkwijze. Is dit het gevolg van een gedisciplineerde aanpak waar ‘afspraak is afspraak’ een gouden regel is? Of is het de hiërarchie? Een duidelijke rolverdeling op de werkvloer en een duidelijke opdracht die je hebt uit te voeren. Of profiteert defensie gewoon van haar autonomie?

Dat laatste werd in Woensdrecht weerlegd. De tijd dat defensie vooral bezig was met defensie is voorbij. Voor het onderhoud van de motoren, het landingsgestel en de hulpmotoren van de Lockheed Martin-F-35 Lightning II straaljager en voor de warehouse-functie wordt intensief samengewerkt met de BV Nederland. Ook de Koninklijke Marine zette eerder dit jaar de poort open voor de WCM Summer School om te profiteren van kennis vanuit de burgermaatschappij. Hier stond de vraag centraal hoe het onderhoud van de nieuwe serie M-fregatten van de Koninklijke Marine kan worden geoptimaliseerd.

Defensie blijft een boeiende wereld, evenals de wereld van onderhoud. Mooi dat deze werelden hun krachten bundelen, want volgens mij kunnen we van elkaar leren. Van een beetje discipline op de werkvloer wordt niemand slechter, toch?

Laura van der Linde
Reageren? laura@industrielinqs.nl

Foto: Onderhoud aan een F-16 (c)Ministerie van Defensie
Bron: iMaintain 9-2017

Laura van der Linde

Neem contact op - Bekijk profiel

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn