blog

Column: Gegoochel met cijfers

Publicatie

22 nov 2017

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

column

Tot 2030 heeft de technologische industrie 120.000 nieuwe mensen nodig, volgens het rapport My Smart Industry van ING. Vooral de rekensom intrigeert me. Het blijkt een optelsom te zijn van de mensen die tot 2030 met pensioen gaan (70.000) en de extra medewerkers die nodig zijn om de groei van de sector op te vangen (50.000). Op grond van interviews met verschillende techbedrijven komen de marktonderzoekers van ING uit op een verwachte groei van vier procent per jaar.

Gegoochel met cijfers! Er sowieso van uitgaan dat 70.000 mensen die met pensioen gaan een-op-een worden vervangen, is een te simpele aanname. Veel bedrijven omarmen de vergrijzing om de productiviteit van arbeid te verhogen. Ze kunnen bijvoorbeeld jongere mensen aannemen die gewend zijn om met iPads en smartphones te werken en daar efficiënter mee kunnen werken.

Ook de groei kan op verschillende manieren worden opgevangen. Door zelfsturende systemen en robotisering zijn er nu al steeds minder productiemensen nodig. Produceren wordt minder arbeidsintensief. Neem bijvoorbeeld de moderne scheerapparatenfabriek van Philips in Drachten, het thuishonk van Maintenance Manager of the Year Binne Visser. Daar doen robots het overgrote deel van het werk.

Overigens denk ik niet dat digitalisering en robotisering ten koste gaat van de werkgelegenheid. Er zijn andere mensen nodig en misschien ook wel meer. Maar hoeveel? Dat blijft koffiedikkijken. 120.000 is zo’n getal waar politici en marketeers mee aan de haal gaan, zonder de onderliggende verbanden te begrijpen. Het is veel interessanter om te onderzoeken welke capaciteiten we straks nodig hebben, zo blijkt ook uit het thema robotisering in deze editie.

Er zullen traditionele technici nodig blijven. Wel moeten ze nieuwe vaardigheden aanleren en bereid zijn om continu bij te leren. Daarnaast ontstaan nu al andere functies. Data-analisten en procesregisseurs, die enorme hoeveelheden informatie beoordelen en inzetten om onderhoud en productie slimmer op elkaar af te stemmen. Die juist kunnen toveren met cijfers. Goochelen is voor kinderfeestjes.

Bron: iMaintain 10-2017

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.