blog

Column: Keuzes

Publicatie

25 apr 2018

Auteur

Laura van der Linde

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

opleiding, techniek

Als ik toen had geweten, wat ik nu allemaal weet, zou ik dan een andere opleiding hebben gekozen? Ik denk het wel. De keuze zou in ieder geval makkelijker zijn geweest. Ik had echt geen flauw idee wat ik ‘later als ik groot was’ wilde worden. Binnenhuisarchitect, fotograaf, schrijfster of dramadocent? Ik heb overal aan gesnuffeld. En toen ik het echt niet meer wist, ben ik het leger in gegaan. Een mooie wereld, maar ook daar lag mijn toekomst niet.

In 2016 kwam ik bij Industrielinqs terecht en daardoor mag ik me al een tijdje in de wereld van de techniek begeven. Had ik op mijn achttiende maar geweten dat de toekomst hier begint. Alles waar we over een aantal jaren dankbaar gebruik van maken, wordt nu ontwikkeld, morgen getest en overmorgen in productie genomen. Zo krijgen we straks, door de technologie van Sekisui, een digitale waarschuwing voor overstekend wild op de autoruit. En de NS haalt live en precies op tijd treinen uit dienst die dreigen te gaan falen, doordat langs het spoor sensoren zijn geplaatst die de temperatuur van de lagers meten. Verder rijden we in de toekomst waarschijnlijk op waterstof en draaien we onze hand niet meer om voor zwaar tilwerk, dankzij het exoskelet dat we dragen of de robot die we hebben geprogrammeerd op topsnelheid.

Dit soort innovaties zijn de basis voor welvaart en vooruitgang. Voor een betere wereld en, doordat duurzaamheid in de industrie tegenwoordig hoog op de agenda staat, ook voor een milieuvriendelijkere wereld. Als ik toen had geweten dat dit zo’n boeiende wereld is, had ik andere keuzes gemaakt, zodat ik eerder zou zijn waar ik nu ben. Had ik maar een leraar gehad met een passie voor techniek. Mooi dat je af en toe zo’n docent treft. Iemand die de hele klas mee sleept op bedrijfsbezoek. Egbert-Jan Sol onderstreept in het hoofdinterview het belang van de samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven. Ik hoop dat bedrijven massaal de deuren openen voor deze docenten en hun leerlingen. Deze jongeren moeten zo vroeg mogelijk zien wat de wereld van techniek te bieden heeft. Zonde als zij over tien jaar zeggen: ‘Als ik toen had geweten…’

 

Reageren? laura@industrielinqs.nl

Laura van der Linde

Neem contact op - Bekijk profiel

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn