blog

Column: Monkey business?

Publicatie

25 jan 2018

Auteur

Laura van der Linde

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

big data

Allereerst, voor alle lezers nog de beste wensen voor 2018. Ik weet het, dat kan eigenlijk niet meer, maar mijn motto is dat iemand het beste wensen het hele jaar door moet kunnen. Dus, bij dezen. Ik heb sowieso iets tegen ‘kan niet’ en ‘mag niet’.

Kent u het moraalverhaal over een apenkooi, een trap en een banaan aan een touwtje aan het plafond? Wanneer een aap in de kooi besluit om de trap te beklimmen om die smakelijke banaan te kunnen bemachtigen, wordt de hele groep natgespoten. Dat is niet prettig. Als dit nog een paar keer gebeurt, gaan de andere apen het verband zien. Dus de eerstvolgende aap die de trap op wil, wordt tegengehouden door de groep.

Dan wordt een van de apen vervangen. Deze nieuweling, die niets weet van het natspuiten, wordt bij het beklimmen van de trap door de resterende apen hardhandig van dat voornemen afgebracht. Als er nog een ‘oude’ aap door een nieuwe wordt vervangen, herhaalt zich dat, waarbij de nieuweling telkens enthousiast meehelpt de laatstgekomene een pak rammel te geven.

Op enig moment zijn alle oude apen, die weten van het natspuiten, vervangen. Toch is er geen aap die het in zijn hoofd haalt om die trap te beklimmen. Het is hem helemaal duidelijk: blijkbaar is dat iets dat niet kan of niet mag…

Gelukkig is de mens soms een beetje eigenwijs en zijn er out-of-the-box-denkers. Dan gaat het principe ‘iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist’ in werking treden. En dat is maar goed ook. Want als Henry Ford niet had nagedacht over iets dat onmogelijk leek, dan was de auto er niet gekomen. Hij zei namelijk: ‘Als ik mensen had gevraagd wat ze zouden willen hebben, hadden ze geantwoord: snellere paarden.’

Kijk waar we nu staan. Het is 2018 en we hebben het over robots, sensoren, big data. We stoppen niet bij de onderste traptrede. We gaan door, op weg naar ‘the next level.’ Laat dat nu het thema zijn van iMaintain 2018, het congres van het iMaintain platform en de NVDO op 15 maart in Harderwijk. En raar maar waar, het gaat daar ook over apen. Rode apen nog wel.

Laura van der Linde
Reageren? laura@industrielinqs.nl

Bron: iMaintain 1-2018

Laura van der Linde

Neem contact op - Bekijk profiel

Industrielinqs 5,2021

8 juni 2021

nieuws

Huntsman volop bezig met turnaround polyolenfabriek

AGENDA