blog

Column: Nieuw leven

Publicatie

1 jun 2017

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

Het hoeven er niet per se vijf te zijn, maar vaak zijn er meerdere technologische innovaties nodig voor een technologische omwenteling. Steve Jobs en zijn kornuiten konden de iPad en iPhone niet maken zonder de ontwikkelingen op het gebied van touchscreen, batterijen, wifi en processoren. Daar voegden ze een vijfde vernieuwend concept aan toe: de applicatie-structuur.

Professor Henk Akkermans geeft in het hoofdinterview nog een ander voorbeeld: de gebroeders Wright konden het eerste vliegtuig niet tientallen meters de lucht in krijgen zonder verschillende technologische ontwikkelingen te combineren. Overigens was voor een echte doorbraak van vliegtuigen meer nodig. De Eerste Wereldoorlog gaf een enorme impuls.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een nieuwe industriële revolutie en in het bijzonder een centrale rol voor voorspellend en slim onderhoud. Een recent rapport van World Class Maintenance onderscheidt verschillende technologische innovaties die deze omwenteling aanjagen. Het zijn er weer vijf: (1) de opkomst van big data en de daarvoor nodige IT-infrastructuur, (2) betaalbare slimme sensoren, (3) geïntegreerde IT-systemen voor asset management, (4) mobiele oplossingen als tablets en augmented reality en (5) 3D-design samen met virtual reality.

Burning platform

Bovendien heeft Industry 4.0 ook haar eigen Eerste Wereldoorlog. Het ‘burning platform’ ligt volgens Akkermans vooral in de procesindustrie. Bijzonder omdat juist de maakindustrie de term jaren terug met veel bombarie lanceerde tijdens haar mondiale hoogmis, de Hannover Messe. Het zijn juist de verouderende installaties in de kapitaalintensieve chemie, papierindustrie en bijvoorbeeld food die met digitalisering een nieuw leven kunnen krijgen. Met het plakken van sensoren en toevoegen van veel rekencapaciteit en goede analytische programma’s kunnen met relatief kleine investeringen processen veel beter worden ingeregeld. Door beter te anticiperen, krijgen installaties van twintig tot dertig jaar oud meer uptime, kunnen ze toe met minder energie en water en zijn er stappen te maken op het gebied van veiligheid.

Maar misschien nog wel belangrijker is sociale innovatie. We moeten het natuurlijk allemaal wel zien, zoals indertijd de gebroeders Wright en Steve Jobs. Het momentum is daar! Dus waar wachten we op?

Bron: iMaintain 5-2017

iMaintain 4, 2019

7 mei 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.