blog

Column: Slimmer

Publicatie

26 jun 2018

Auteur

Laura van der Linde

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

slim onderhoud, veiligheid

Ik ben dol op dingen efficiënt doen. Waar willen we heen, wat is nodig, wat is niet nodig, afspraken over maken en gaan. Bam, bam, bam. Ik dacht dat het bereiken van optimale efficiëntie het hoogst haalbare was. Maar wat blijkt: soms moet je even pas op de plaats maken en de tijd nemen om dingen ‘slimmer’ te doen.

iMaintain besteedt volop aandacht aan big data. Logisch. Dankzij deze ontwikkeling kunnen onderhoudsmensen aantonen dat het plegen van onderhoud – afhankelijk van de methode, het moment, de frequentie et cetera – een positief effect kan hebben op de winst van het bedrijf. Technical manager Geert-Jan Brandwijk zei in de vorige editie: ‘Soms moet je niet willen sturen op de onderhoudskosten. Sterker nog: soms moeten die kosten omhoog.’ Als dit uiteindelijk leidt tot een hoger bedrag onder de streep, dan is dat inderdaad slim. Want laten we eerlijk zijn: uiteindelijk gaat het allemaal over geld.

En natuurlijk over veiligheid! Maar ook hier geldt dat je, omwille van de veiligheid, efficiëntie niet altijd moet willen nastreven. ‘Er is maar één moment dat je echt moet gaan rennen op de site en dat is bij brand. Verder hopen we dat iedereen slim nadenkt over de eigen veiligheid en de veiligheid van anderen’, vertelde site manager Hanno Schouten van Neste, winnaar van de VOMI Safety eXperience Award. Hier gaat het dus ook al niet over efficiënter, maar wel over slimmer.

Dat geldt dus ook voor al die data die we nu verzamelen. In het hoofdinterview van deze iMaintain zegt hoogleraar Tiedo Tinga hierover dat het handig is de beschikking te hebben over deze data, maar dat we een stap overslaan. Hij zegt dat we ons ook moeten verdiepen in het hoe en waarom dingen stuk gaan. Daar tijd in steken is misschien minder efficiënt, maar wel ontzettend slim.

Reageren? laura@industrielinqs.nl

Bron: iMaintain 6-2018

Laura van der Linde

Neem contact op - Bekijk profiel

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn