blog

Column: Vierde industriële revolutie

Publicatie

25 apr 2017

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

smart industry

Half april bij de beurs Maintenance Next mocht iMaintain het inhoudelijke programma organiseren en modereren. Opvallend was waar de interesse naar uitging. Natuurlijk trok professor Ira Helsloot verschillende toehoorders naar het Next Theater waar hij grossierde in eyeopeners op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld: na een slipcursus hebben mensen gemiddeld twintig procent meer(!) kans op een slipongeluk. Overmoed.

Maar verreweg de meeste interesse was voor de donderdagochtend over robotica met professor Stefano Stramigioli en presentaties van AkzoNobel, Mainnovation en PWC over Industry 4.0 en big data. Verdergaande digitalisering van de industrie is immers hot. Met name de beschikbaarheid en betaalbaarheid van sensoren en computers met veel rekenkracht, maakt realtime-analyses van installaties en reacties daarop mogelijk.

Het was ook op de beursvloer merkbaar. Maintenance Next lijkt steeds meer een technologiebeurs geworden met veel hightech. Ook als je even tussen de gadgets als VR-brillen en dergelijke heenkijkt. Veel aandacht voor continue bewaking van de toestand van assets, bijvoorbeeld.

Het leuke is: het hoeft niet allemaal futuristisch te zijn. Volgens Rob Luyten van AkzoNobel is het juist de uitdaging om oud geleidelijk in nieuw over te laten gaan. Ik hoor het ook bij andere productiebedrijven. Industry 4.0 is voorhanden. Het kan bijvoorbeeld door bestaande installaties, ook in de conservatieve procesindustrie, te voorzien van nieuwe sensoren. ‘Sterker nog. Veel onderdelen hebben al sensoren ingebouwd die nog niet volledig worden benut voor analyses en sturing, zoals bijvoorbeeld bij predictive maintenance’, stelt Luyten in deze editie. ‘Door de informatie die we krijgen goed te analyseren, kunnen we nu al in onze Rotterdamse chloorfabriek honderdduizenden euro’s besparen aan benodigde energie.’

Niks utopie of futurisme, maar inmiddels dagelijkse praktijk. Gewoon stappen zetten en je niet laten misleiden door al te overweldigende vergezichten. De vierde industriële revolutie is al lang begonnen.

Wim Raaijen
Reageren? Via de mail: wim@industrielinqs.nl of via Twitter: @wimraaijen

Bron: iMaintain 4-2017

Industrielinqs 5,2021

8 juni 2021

nieuws

Huntsman volop bezig met turnaround polyolenfabriek

AGENDA