blog

Column: Grillige curves

Publicatie

26 jun 2017

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

predictive maintenance

Dat verzin je toch niet? Dat Duitsland op de klim moet lossen en dat België juist demarreert op de col du Maintenance. Nederland kan het tempo van de Belgen ook niet volgen. Dat blijkt uit het rapport PdM 4.0 van Mainnovation en PwC over de stand van zaken op het gebied van predictive maintenance in de drie landen.

In België is 23 procent van de ondervraagde bedrijven bezig op het hoogste niveau van voorspellend onderhoud. Bedrijven die big data inzetten om bijvoorbeeld ook grillige omgevingsfactoren mee te nemen in de analyses ter verbetering van de prestaties van de assets. In Nederland is dat slechts zes procent en Duitsland loopt achter met een schamele twee procent. Duitsland! Het land waar Industry 4.0 voor het eerst het daglicht zag bij de Hannover Messe. Waar de maakindustrie nooit aan kracht heeft ingeboet.

En daar is meteen al de tweede verrassing van het onderzoek. Een halve verrassing om eerlijk te zijn, want ook Henk Akkermans van WCM heeft al eerder geconcludeerd dat de inzet van big data, smart sensors, analytische programma’s en meer in de maak-industrie niet verder is dan bijvoorbeeld in de procesindustrie. Ook Michel Mulders en Mark Haarman komen in hun rapport tot deze conclusie.

De koplopers moeten we ergens anders zoeken. Maar liefst 42 procent in de railsector beweegt zich op het hoogste niveau van predictive maintenance. Een aardig verschil met het gemiddelde percentage in alle sectoren! Overigens hebben de onderzoekers daar een prima verklaring voor. Bedrijven met veel vergelijkbare installaties zijn gemiddeld verder dan bedrijven met unieke installaties. Daardoor is nog meer informatie te verzamelen over treinen en rails en zijn bevindingen te kopiëren.

Toch ben ik wel benieuwd of big data straks in de railinfrastructuur ook in te zetten is om te anticiperen op bijvoorbeeld warme dagen. Op een dag als 18 juni toen door de hitte grillige curves in de rails ontstonden waardoor treinen zich zelfs vastreden. Voorspel het onvoorspelbare en je bent helemaal de geletruidrager.

Wim Raaijen

Reageren? Via de mail: wim@industrielinqs.nl 
of via Twitter: @wimraaijen

Bron: iMaintain 6-2017

Industrielinqs 3, 2021

6 april 2021

nieuws

Dunea verkent inzet drones in duingebied

AGENDA

IRE / APEX 2021

15-06-2021 MECC, Maastricht