nieuws

Bluswaterbassin gemaakt van zelfhelend beton

Publicatie

20 nov 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, onderhoud

Een bluswaterbassin van het Havenbedrijf Rotterdam is voorzien van bijzondere betonnen wanden. Door de toevoeging van bacteriën aan het beton zijn ze zelfhelend. Zodra de bacteriën in aanraking komen met water, in bijvoorbeeld een scheurtje, worden ze actief en ‘metselen’ ze de scheur weer dicht met kalksteen. Deze technologie is ontwikkeld door de TU Delft en door de samenwerking tussen BAM Infra en Basilisk nu in de praktijk toegepast. 

Het bluswaterbassin is een betonnen bak met vier betonnen wanden en is 47 meter lang, 5 meter hoog en 5,5 meter breed. Twee wanden zijn uitgevoerd met regulier beton en twee, bij wijze van proef, met de toevoeging van de bacteriën. Het is voor het eerst dat dit op grote schaal wordt toegepast in een in het werk gestorte constructie. De innovatie zou tot grote kostenbesparingen kunnen leiden.

Proeftuin in de praktijk
De TU Delft is in 2006 begonnen met de ontwikkeling van materialen die hun eigen schade kunnen herstellen, waaronder beton. Het bluswaterbassin is uitermate geschikt om het zelfhelende beton bij toe te passen. Het is aan de binnenzijde gevuld met water. Zodra er scheurvorming optreedt, kan je met visuele inspecties aan de buitenkant zien of de bacteriën hun werk doen.

Abonnees van iMaintain kunnen hier een uitgebreid artikel uit 2015 lezen over het zelfhelend beton.

In onderstaande video meer over de bouw van het waterbassin met het bijzondere beton.

Fotocredit: BAM Infra