nieuws

Bouw All Weather Terminal in North Sea Port

Publicatie

25 jul 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

North Sea Port

In de North Sea Port in Gent wordt de komende jaren gewerkt aan de allereerste overdekte laadkade. Deze ‘All Weather Terminal’, die wordt gebouwd op het terrein van ArcelorMittal Gent, zal hoofdzakelijk gebruikt worden om afgewerkte staalrollen van ArcelorMittal op te slaan en te verschepen. Een deel van de opslagcapaciteit kan ook worden gebruikt voor de verhandeling van andere materialen en (stuk)goederen.

Het magazijn van de All Weather Terminal (AWT) met een opslagcapaciteit van 60.000 ton wordt 240 meter lang en 60 meter breed en krijgt twee sporen die aangesloten zijn op de kadebundel. Het magazijn wordt uitgerust met drie volledig geautomatiseerde loopkranen voor het lossen, uitsorteren en laden van materiaal. De overdekte kademuur wordt 200 meter lang en het dok wordt 25 meter breed. De terminal zal ongeveer 30 meter boven het waterniveau uitstijgen. Schepen met een laadvermogen tot 10.000 ton kunnen aan de nieuwe kade aanmeren.

Efficiëntere logistiek

Momenteel kan het laden van hoogwaardig staal enkel bij droog weer gebeuren, terwijl dit straks 24/7 kan gebeuren, onafhankelijk van de weersomstandigheden. De AWT maakt het mogelijk om de aanvoer van rollen vanuit de verzendhallen van ArcelorMittal Gent naar de kade beter te spreiden en zo de interne logistieke werking te optimaliseren. Ook kunnen de verschillende goederenstromen nog efficiënter worden gebundeld waardoor bedrijven meer logistieke mogelijkheden krijgen. Verder is de AWT ook een investering in duurzaamheid omdat de grotere verzendcapaciteit per schip een aanzienlijk aantal vrachtwagentransporten (tot 25.000 vrachtwagens per jaar) uitspaart.

Partners bouw terminal

De nieuwe terminal zal eigendom zijn van AWT Gent NV dat werd opgericht door PMV en EPICo. AWT Gent zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van de Terminal. AWT Gent vertrouwt Euroports, als logistieke maritieme speler, de operationele invulling toe voor de flows van, naar en binnen de AWT. ArcelorMittal Gent, Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Euroports en North Sea Port werken samen aan de realisatie van de terminal. Stadsbader, aannemer voor infrastructuurwerkzaamheden en grote industriële projecten, verzorgt de bouw en het onderhoud.

Het gaat om een investering van meer dan 50 miljoen euro. Naar verwachting wordt eind 2018 gestart met de bouw en is de ‘All Weather Terminal’ operationeel tegen midden 2020.