nieuws

Bouw nieuwe sluis Eefde van start

Publicatie

16 jan 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur

Aannemerscombinatie Lock to Twente gaat vanaf 19 januari damwanden voor de tweede sluis bij Eefde aanbrengen. Eerst wordt er in de grond gezocht naar niet-gesprongen explosieven. Als deze niet worden aangetroffen, kunnen de damwanden worden aangebracht. Bovendien worden kabels en leidingen verlegd. De damwanden worden over een lengte van 2.500 meter de grond ingetrild.

Bij het project wordt ook een BHV-container getest als centraal opslagpunt voor het veiligheidsmateriaal: de EHBO-kit, AED en hulpmiddelen zoals een brancard. Bedenker van de BHV-container is Barry Buitenhuis, uitvoerder op het project. Hij kwam het concept in Denemarken tegen. ‘Toen dacht ik: dit kunnen we ook in Nederland doen.’

Door de container op de werkvloer te zetten kunnen omstanders binnen een minuut handelen. ‘Wat veel handiger is dan naar een keet te moeten gaan om daar de AED te pakken. Daar ben je zo minuten mee kwijt, terwijl in die situaties juist elke minuut telt.’ Werknemers op het project krijgen in een toolbox-overleg informatie over de container en hoe te handelen in geval van nood.

Groot onderhoud

De bouw van de nieuwe sluis is begin dit jaar gestart en wordt in 2020 afgerond. Lock to Twente is een samenwerking tussen TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de voorfinanciering, het ontwerp, de bouw en 27 jaar onderhoud van de nieuwe sluiskolk en groot onderhoud van de bestaande sluiskolk.

Lees ook het artikel in iMaintain 10 2017 over het project.

Bron: Rijkswaterstaat