nieuws

Bouwend Nederland verwacht geen wonderen van miljoeneninvestering

Publicatie

18 okt 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Verhagen zei dat bij de presentatie van het Sectorplan bouw & infra dat de sociale partners in deze sector aan Asscher aanboden op een bouwlocatie in het hart van Den Haag. Hij zei geen wonderen van het plan te verwachten, maar benadrukte ‘dat alles gedaan moest worden om te tij te keren’. De afgelopen jaren zijn in de bouwsector 56.000 banen verloren gegaan. ‘Dat zijn cijfers van een Zuid-Europese droevigheid’, aldus Verhagen.

Sommigen zien al tekenen van herstel. Maar Verhagen waarschuwde dat de situatie nog altijd niet rooskleurig is. In Europa mag het wat beter gaan, ‘maar binnen Europa loopt Nederland achterop. En als er een herstel is, dan is het een gegeven dat de toestand in de bouw als laatste weer aantrekt.’

Hij erkende dat er positieve ontwikkelingen zijn, zoals de afspraken over verduurzaming van bestaande woningvoorraad in het Energieakkoord en de verlenging van de lage BTW voor renovatie, waartoe het kabinet vorige week besloot. Maar daar staat in de ogen van Verhagen de harde bezuinigingen op de infra tegenover ‘die drieduizend banen in de waagschaal zetten’.

‘De bouw moet nu zien te overleven. In de tussenperiode tot het herstel is het van het grootste belang dat we vakmanschap en werkgelegenheid vasthouden. Ook omdat als dat herstel er is, we dan snel een tekort aan vakmensen krijgen. Het sectorplan kan bij dat alles grote diensten bewijzen.’ Het voorziet onder andere in de begeleiding van werknemers naar ander werk, in omscholing en het scheppen van leerwerkplekken met loonkostensubsidies. Met het plan is in totaal 120 miljoen gemoeid. De helft komt uit de sector. De andere helft legt de minister bij.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.