nieuws

Brussel: ‘kerncentrale Borssele kan beter’

Publicatie

10 mei 2012

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Minister Maxime Verhagen (Energie) wijst erop dat Borssele goed door de stresstest is gekomen. De bewindsman nam contact op met Oettinger vanwege de vele reacties die deze week in Nederland loskwamen voordat het EU-rapport verscheen. Hij kreeg toen de bevestiging dat Borssele tot de veiligste kerncentrales in Europa hoort.
Geen enkele Europese kernreactor moet onmiddellijk worden gesloten, maar wel zijn bijna overal verbeteringen nodig, luidde de algemene conclusie van Oettinger. Het veiligheidsniveau is overal goed, stelde de commissaris.
Alle centrales waren de afgelopen tijd onderworpen aan een zogenoemde stresstest, die er kwam na de kernramp in het Japanse Fukushima. Europa wilde weten of de eigen centrales bestand zouden zijn tegen extreme, externe omstandigheden zoals 11 maart vorig jaar in Japan. Geen van de Europese kerncentrales kan een 'Fukushima' aan, zo bleek donderdag.
Om de ‘technische tekortkomingen’ van de Europese installaties te verhelpen, is een bedrag van 10 tot 25 miljard euro nodig. Het is aan de EU-lidstaten zelf om over de aanpassingen te beslissen. De Europese Commissie kan de landen er niet toe dwingen. Maar Oettinger zegde toe volgend jaar met nieuwe richtlijnen te komen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.