nieuws

CO2-Prestatieladder voor duurzaam spoor gooit hoge ogen in Europa

Publicatie

15 nov 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De Rail Congres Awards viert elk jaar de prestaties van het Europees Spoornetwerk. Tijdens de prijsuitreiking waren zeshonderd prominenten uit de Europese railsector aanwezig. In totaal werden er twintig awards uitgereikt.

Het Europese spoor

Het Europese Railcongres stond in het teken van: efficiency, een kwalitatief hoogwaardig en veilig spoorwegnetwerk, CO2-reductie, het stimuleren van werkgelegenheid en economische groei en het concurrentievermogen van de branche. Tijdens het congres kregen toonaangevende Europese spelers de kans om te debatteren over de belangrijkste uitdagingen en kansen voor de Europese markt.

Winnaar Excellence in Environmental Sustainability Award

In de categorie duurzaamheid waren in totaal tien projecten genomineerd. De prijs voor Excellence in Environmental Sustainabillity is uitgereikt aan het project dat een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan een duurzame ontwikkeling in de spoorsector. Dit jaar had ÖBB de eer de prijs te ontvangen voor haar project ‘Railway power zero emission’.

ProRail

ProRail was met de CO2-Prestatieladder genomineerd. In 2009 ontwikkelde ProRail de CO2-Prestatieladder. Een instrument waarmee het bedrijven die deelnemen aan ProRails aanbestedingen wil stimuleren hun eigen CO2-productie te kennen en te verminderen. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2 te reduceren, hoe meer kans zij maken op gunning bij een aanbesteding. De ladder is een groot succes en wordt inmiddels ook door Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten gebruikt bij aanbestedingen.

Spoor als duurzaam alternatief

Met initiatieven als de CO2-prestatieladder probeert de spoorbeheerder het spoor milieubewust, duurzamer en de meest aantrekkelijke vervoersvorm van Nederland te maken. Onder andere verlaging van het energieverbruik is een speerpunt. Dit doet het bijvoorbeeld door LED-verlichting en zonnepanelen te plaatsen en warmte en kou op te slaan op stations. Daarnaast maakt ProRail ook aanpassingen aan de infrastructuur, zodat treinen energiezuiniger kunnen rijden.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.