nieuws

Compacte robotkraan maakt offshore-onderhoud makkelijker

Publicatie

8 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het gasbedrijf voerde de afgelopen maanden testen uit met de RoBorg op de NAM-locatie in Zuidbroek. Hiervoor werd de omgeving van een offshore platform nagebootst. Op de Noordzee produceert NAM vanaf 23 platforms aardgas uit 80 productieputten. Het hele jaar door worden er inspecties en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kleppen of het verwijderen van zand en zout dat onderin de put ophoopt.

 

Geen groot materieel

Tot voor kort waren hiervoor grote kranen nodig, of werden tijdelijke, kostbare werkplatforms geïnstalleerd. Met de komst van RoBorg is dat grote materieel niet langer nodig. De Kroonborg doet tijdens een tweewekelijkse ronde de platforms aan waar werkzaamheden aan de putten staan gepland. Putspecialisten plaatsen de RoBorg op de platforms en dan kunnen de werkzaamheden beginnen. Voor activiteiten zoals het schoonspoelen van putten worden hierbij ook installaties van de Kroonborg ingezet.

 

NAM kan met RoBorg vrijwel alle benodigde liftwerkzaamheden aan de putten uitvoeren. De installatie wordt op afstand bestuurd en voert vele werkzaamheden uit, rekening houdend met de veiligheidseisen. Dure werkplatforms en –schepen zijn niet langer nodig, waardoor er op de operationele kosten wordt bespaard.

 

Innovatieve toepassingen

De compacte robotkraan werd in eerste instantie ontwikkeld om te ondersteunen bij onderhoudswerkzaamheden op de Shell raffinaderijen in Pernis en Moerdijk. Het is voor het eerst dat dit type mini-kraan toegepast gaat worden voor putonderhoud in de offshore-industrie.

 

De gasvoorraad in de kleine velden op land en zee neemt af. Hiermee nemen de kosten, om dit gas te kunnen winnen, toe. Met innovatieve oplossingen probeert NAM het aardgas economisch rendabel te winnen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.