nieuws

Computermodel maakt productieproces industrie goedkoper

Publicatie

7 jan 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Bij metaalomvormprocessen (het omvormen van plaatwerk naar een tussen- of eindproduct) is het volgens de universiteit vaak lastig om producten met een constante kwaliteit te produceren. Een afwijking kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de wisselende eigenschappen van het gebruikte metaal, slijtage aan de onderdelen van de machine of de veranderende samenstelling van de smering. Zo’n afwijking wordt over het algemeen relatief laat in het productieproces ontdekt. Een deel van de producten voldoet daardoor niet aan de eisen en moet worden nabewerkt. 

Kracht

Werktuigbouwkundige Jos Havinga van de Universiteit Twente heeft onderzocht hoe het productieproces in een eerder stadium gecorrigeerd zou kunnen worden. Havinga heeft in een onderzoeksopstelling met een stansmachine tijdens het metaalomvormproces een grote hoeveelheid data verzameld. Hij keek in hoeverre metingen van uitgeoefende krachten een afwijking aan de producten kunnen voorspellen. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat er een duidelijke correlatie is tussen de uitgeoefende kracht en de uiteindelijke afwijking van het product. Aan de hand van de informatie kan de machine van de proefopstelling eerder in het proces worden bijgestuurd, toonde Havinga aan. De machine kan daardoor tien tot twintig procent nauwkeuriger produceren.

Stap

Havinga werkt nu binnen zijn vakgroep verder aan computermodellen voor het metaalomvormingsproces. ‘Als het lukt om met onze computermodellen het productieproces nauwkeurig te volgen, is dat een grote stap vooruit. Het betekent dat er in de toekomst significant goedkoper geproduceerd kan worden.’

Havinga studeerde werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, waar hij op 30 juni promoveert op zijn onderzoek naar optimalisatie van metaalomvormprocessen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.