nieuws

Constructie van 39 grote bruggen extra onderzocht

Publicatie

10 jul 2017

Auteur

Dagmar Aarts

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, onderhoud

Van de zeventig grote strategische bruggen die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en milieu zijn onderzocht, moet er bij 39 extra onderzoek worden gedaan naar de veiligheid van de constructie. De verwachting is dat voor 25 van deze bruggen binnen vijftien jaar maatregelen nodig zijn, zoals versterken. Dit schrijft minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Problemen zoals vorig jaar bij de Merwedebrug worden niet verwacht. Daar ontstond een verkeerschaos toen bleek dat er haarscheurtjes in de bogen zaten. De reparatie kostte twee maanden en in die tijd mocht er geen vrachtverkeer over de brug.

Achterstallig onderhoud

Bij het onderzoek van de zeventig bruggen is zowel gekeken naar constructieve veiligheid als naar uitgesteld en achterstallig onderhoud. Bij 45 van de 70 bruggen is sprake van één of meer uitgestelde onderhoudsmaatregel(en). Achterstallig onderhoud wordt direct aangepakt als het noodzakelijk is voor het veilig blijven functioneren van de netwerken. De maatregelen om het overige achterstallige onderhoud weg te werken zijn in de onderhoudsprogrammering voor de komende periode opgenomen. Verder is de inzet van Rijkswaterstaat erop gericht om zoveel mogelijk te voorkomen dat een deel van het uitgesteld onderhoud te ver doorschuift en alsnog achterstallig wordt.

Bij het achterstallig onderhoud dat nu in zicht is, gaat het veelal om kleinere maatregelen, bijvoorbeeld om een niet goed vastzittende leuning in de machinekelder.