nieuws

Data-gedreven aanleg van wegen

Publicatie

28 dec 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

digitalisering

Op het terrein van de Universiteit Twente wordt getest hoe je asfalt data-gestuurd kan maken om de aanleg te optimaliseren en voorspellingen te doen over de levensduur. Een nieuw-aangelegde weg op de UT-campus krijgt ingebouwde glasvezel sensoren voor metingen tijdens de aanleg en het gebruik van de weg.

De proef op de campus maakt deel uit van een groter project, waaraan vrijwel alle grote wegenbouwers deelnemen, voor professionalisering van de sector. Het heet Asphalt Paving Research & Innovation (ASPARi)

‘Asfalt leggen is een proces met nog veel impliciete kennis, die aanwezig is bij de ploeg die aan de weg werkt’, legt onderzoeker Seirgei Miller uit. ‘Door meteen data te verzamelen, kunnen we het proces in realtime aanpassen en nieuwe instructies geven aan de wegwerkers. En we kunnen deze data koppelen aan het gedrag van de weg op langere termijn.’

Continu uitlezen

Wegbeheerders stellen volgens de onderzoekers steeds hogere eisen. Waar vroeger nog wel eens een garantieperiode van drie tot vijf jaar werd gehanteerd, is dat nu eerder zeven tot tien jaar. Tijdens het leggen van het asfalt op de campus is al veel gemeten. Door bijvoorbeeld een combinatie van hoge-resolutie GPS, camera’s en infraroodscanners in te zetten. Miller: ‘We weten veel over asfaltproducten, in het lab kunnen we optimale mengsels samenstellen. Maar de condities tijdens het leggen kunnen doorslaggevend zijn voor bijvoorbeeld de vorstbestendigheid. Ook kunnen op dat moment al spanningen ontstaan die tot snellere slijtage leiden.’

De fiber optics sensoren die in de weg zijn aangebracht, kunnen continu op afstand worden uitgelezen. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en kunnen de temperatuur van het asfalt tijdens vorst-dooi cyclussen, en bijvoorbeeld de doorbuiging bij belasting, meten. De temperatuur van de asfaltlaag wordt ook met een aantal RFID-sensoren gemonitord en vergeleken met de fiber optic data.

Al tijdens het leggen hebben de nieuwe sensoren een schat aan informatie opgeleverd. Nu is het spannend om te zien hoe de weg zich de komende jaren gedraagt, en of dit gedrag is te herleiden tot de condities tijdens de aanleg.