nieuws

De kracht van een lange adem

Publicatie

3 dec 2013

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Tata steel in IJmuiden is een innovatief, techniekgedreven bedrijf, waar je begrijpt waar de term zware industrie vandaan komt. Het proces van omsmelten van ijzererts met behulp van cokes tot ruwijzer, van ruwijzer tot ruwstaal en van ruwstaal tot gewalst staal, dat gedurende het proces dunner en dunner wordt is letterlijk zwaar. Van begin tot het eind van het proces zijn dan ook transportrollen te vinden die de grondstoffen en het staal door de fabriek verplaatsen. Hoewel de variaties in de rollen groot zijn, van rollen van honderd kilo tot  vijf ton, is het onderhoud eraan wel redelijk standaard. Bij Tata Steel in IJmuiden moeten zo’n 2.500 tot soms wel drieduizend rollen per jaar worden gereviseerd. Tata Steel heeft daarvoor IJssel Technologie ingeschakeld. Rien Slingerland, directeur van de technisch dienstverlener, zal tijdens het iMaintain congres, samen met Jan Hoenselaar, chief engineer van Tata Steel, steel uitgebreid verslag doen van de overeenkomst. ‘Wat de samenwerking interessant maakt, is dat we een contract hebben getekend voor tien jaar’, zegt Slingerland. ‘Dat betekent dat we serieuze investeringen kunnen doen om niet alleen te doen wat we hebben beloofd, maar ook om het onderhoudsproces waar mogelijk te verbeteren.’ Dat hij dat serieus neemt, blijkt wel uit de investering die IJssel Technologie deed in een werkplaats van vierduizend vierkante meter waar zo’n dertig man personeel van het bedrijf dagelijks de rollen schoonmaakt, inspecteert en reviseert.

 

Horizon

 ‘Belangrijkste uitdaging voor ons is om de workflow optimaal te krijgen’, vervolgt Slingerland. ‘We zullen als alles goed is ingericht, rekening houdend met de fluctuaties in het aanbod, meer dan zestig rollen per week moeten kunnen verwerken. Daarvoor is een goed logistiek proces essentieel. Uiteraard zijn we ook vanaf april, toen de contractduur inging, bezig met het verzamelen van onderhoudsdata van de rollen. We hebben onszelf een jaar gegeven om alles in de vingers te krijgen.

De basis van het contract is heel simpel. IJssel Technologie werkt met een vaste prijs per roltype. Slingerland:  ‘Daarmee lopen we het risico dat we geld verliezen, als de reparatie tegenvalt, maar het geeft tevens een prikkel om procesverbeteringen door te voeren. En omdat zowel wij als Tata Steel daarvan profiteren, zijn beide partijen bereid om open en transparant samen te werken.

Natuurlijk zijn er tegenvallers in de implementatiefase, maar gelukkig hebben we goede afspraken met Tata Steel gemaakt om daar samen uit te komen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we onze ervaringen gebruiken om het proces beter te maken. Om dat in de vingers te krijgen, maar ook om serieuze investeringen te kunnen doen, heb je wel een langere  contractduur nodig. Met een horizon van tien jaar kunnen we volgens mij heel veel bereiken. ’

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.