nieuws

Delft wil verkeerslichten laten praten met navigatiesysteem

Publicatie

18 apr 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

In Delft levert Siemens al jaren regelinstallaties voor het aansturen van stoplichten. Die bevatten alle data over wanneer en hoe lang een verkeerslicht op groen, oranje of rood blijft.  Nu wordt onderzocht of het beschikbaar maken van deze data via mobiele telefoons kan leiden tot een vlottere verkeersdoorstroming.

 

Met speciale software kan de data uit de regelinstallaties via het gemeentelijk netwerk naar de server van Siemens in Zoetermeer worden gestuurd. Vervolgens wordt de informatie draadloos doorgestuurd naar een app, die de actuele stand van de verkeerslichten toont en aangeeft hoe lang het nog duurt voor die stand verandert. 
 

Route aanpassen

De achterliggende gedachte is dat weggebruikers op basis van de informatie in de app hun snelheid of route kunnen aanpassen. Dit werkt alleen als de dataoverdracht snel genoeg is. Als er te veel vertraging bij het doorsturen van data optreedt, is de app onbetrouwbaar en daarmee onbruikbaar voor de praktijk. Siemens heeft aangetoond de data uit de verkeersregelinstallaties in minder dan één seconde door te kunnen sturen naar de app. Men krijgt hiermee via de smartphone nagenoeg real time inzicht in de verkeerssituatie. Dit is een belangrijke voorwaarde om de proef te laten slagen’.

Het onderzoek is gestart op het kruispunt Van Miereveltlaan / Maria Duystlaan. Bij gebleken succes willen Siemens en de gemeente Delft een oplossing ontwikkelen en die stapsgewijs uitbouwen tot een landelijk voorbeeld.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.