nieuws

Drone inspecteert stormvloedkering Ramspol

Publicatie

11 jul 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, onderhoud

Rijkswaterstaat heeft bij de inspectie van de zuidelijke balg van de stormvloedkering Ramspol een drone ingezet. Naast de klassieke inspectie is de drone gebruikt om nauwkeurig de conditie van binnenzijde van het balgdoek in kaart te brengen. Dit is nodig om schade en reparaties tijdig te ontdekken en zo nodig te repareren. Daarnaast zijn ook alle veiligheidssystemen getest.

Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat een drone inzet bij de inspecties. Tycho Busnach, keringsmanager is erg enthousiast: ‘We wilden de inzet van de drone en de klassieke manier van inspecteren met elkaar vergelijken. Levert het een meerwaarde op om drones te gebruiken? Voor de handmatige inspectie bouwen we in de balg tien meter hoge steigers waarop inspecteurs iedere centimeter van het doek in kaart brengen. Dit is erg arbeidsintensief en geeft een enorme papierwinkel. De beelden met de drone geven een beter en helderder beeld van de schades en reparaties en de drone komt op plaatsen waar wij niet altijd bij kunnen. Bovendien kunnen we de beelden achteraf nauwkeurig bekijken.’

Volgend jaar volgt de inspectie van de andere twee balgen. Deze wordt volledig met drones uitgevoerd. De stormvloedkering Ramspol (Flevoland) is een balgstuw en uniek in zijn soort. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering dienst doet. De totale kering bestaat uit drie balgen van een zwaar en zeer sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière van tien meter hoog en 240 meter lang vormt.

Fotocredit: Rijkswaterstaat / Henri Cormont