nieuws

ECN trekt ontwikkeling DLP-techniek voor 3D printen door naar metalen

Publicatie

14 apr 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het voordeel van deze technologie is een betere opbouw van het materiaal, dat  in tegenstelling tot de reeds bestaande en alom gebruikte 3D technologieën geen gebruik maakt van het smelten van de metalen.  Dit zal resulteren in goed verdichte, homogene en dus kwalitatief hoogwaardige materialen.

 

Vanuit de markt is er al veel belangstelling voor diverse metalen en metaallegeringen die toepasbaar zijn onder extreme omstandigheden en in hoog vacuüm. Voor met name hightech sectoren biedt de DLP-techniek nieuwe mogelijkheden, omdat nu machineonderdelen gerealiseerd kunnen worden die voorheen niet mogelijk waren. Hierbij zijn een veelheid van metalen en metaallegeringen mogelijk.

 

Partners

Op dit moment heeft ECN aangetoond dat het opbouwen van metalen producten in laagjes met de DLP-technologie haalbaar is. Verdere ontwikkeling is nodig. Voor deze ontwikkeling en het marktrijp maken van de technologie zoekt ECN samenwerking met publieke en private partijen. Opschoor: “We denken dat deze technologie een groot aantal nieuwe toepassingen mogelijk maakt die voorheen niet of nauwelijks waren te realiseren.”

 

Keramisch printen

Eerder ondersteunde ECN al de ontwikkeling van deze “additive manufacturing” technologie voor het 3D printen van keramische materialen. Dat werd in partnership uitgevoerd met InnoTech Europe BV en Formatec Ceramics. Uit deze samenwerking is het bedrijf Admatec Europe BV ontstaan. Admatec fabriceert via 3D technologie hoogwaardige keramische materialen en onderdelen voor onder meer industriële en esthetische toepassingen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.