nieuws

Eerste crowdfinance aanvraag voor innovatieve ontgassingsinstallatie

Publicatie

18 dec 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het is voor het eerst dat crowdfinance wordt geïntroduceerd als structureel financieringskanaal voor deze sector. Deze week is het eerste project live gegaan op het portal: het Rotterdamse bedrijf Bruinsma Freriks Transport zoekt financiering voor de innovatieve mobiele ontgassingsinstallatie Don Quichot.

Dampen afvangen

Don Quichot is een nieuwe, varende ontgassingsinstallatie voor binnenvaartschepen, chemicaliëntankers, boord/boord overslag en tankerterminals. Met behulp van de innovatieve Vaporsol Vaitec technologie kan de Don Quichot snel en effectief dampen afvangen en recyclen op locatie. De sterk vervuilende dampen worden nu nog niet afgevangen en vormen een serieuze belasting voor de luchtkwaliteit en gezondheid van omwonenden, de bemanning van de schepen en het milieu. Met de veranderende regelgeving vanaf januari 2016 is dat niet langer een optie. Op dit moment is ontgassing op zee of op locatie in Moerdijk, waar het schip naartoe moet varen, de enige alternatieven. Tijdens de vaar- en ontgassingsuren kunnen de schepen niet ingezet worden. Met de Don Quichot kan ruim 95 procent van de kwalijke dampen op locatie worden gerecycled en bovendien 20 procent sneller. De Don Quichot stelt de Rotterdamse haven en de havenbedrijven bovendien in staat om tegemoet te komen aan de geformuleerde ‘zero-emission’ ambitie om luchtverontreiniging tegen te gaan. Diverse grote internationale olietankers hebben al aangegeven gebruik te willen maken van de Don Quichot.

2,5 miljoen

De totale benodigde financiering voor de Don Quichot bedraagt 2,5 miljoen euro. Het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs hebben via de Stimuleringsregeling Duurzame Initiatieven al een miljoen beschikbaar gesteld. Bruinsma Freriks Transport financiert zelf minimaal vier ton. Via de crowd wil het bedrijf de resterende 1,1 miljoen euro ophalen, in de vorm van een vierjarige lineaire lening met een vaste, jaarlijkse rentevergoeding van 7 procent. Jan-Willem Onink, commercieel directeur Collin Crowdfund: ‘Deze eerste aanvraag illustreert exact het potentieel van crowdfinance voor de havenindustrie. Net als in andere sectoren liggen er veel kansen voor ambitieuze MKB-bedrijven met groeiplannen. Met elkaar zorgt het havennetwerk ervoor dat innovaties van deze bedrijven sneller van de grond komen. Daarnaast profiteren de samenwerkende partijen van elkaars ervaring en expertise. Een win-winsituatie en een goede basis voor de toekomst van de Nederlandse havens.’

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.