nieuws

Eerste PlasticRoad komt in Zwolle

Publicatie

9 aug 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

PlasticRoad

De PlasticRoad, de weg op basis van gerecycled plastic, wordt werkelijkheid. In september start een pilot en wordt een dertig meter lang fietspad aangelegd in Zwolle. Een paar maanden later volgt het tweede fietspad elders in de provincie Overijssel.

De plastic weg is een idee van Anne Koudstaal en Simon Jorritsma van KWS Infra. In een eerder interview vertelde Koudstaal ons erover: ‘Tijdens eerdere werkervaringen bij overheidsinstanties zag ik geregeld dat er een nieuwe weg werd aangelegd die een paar weken later moest worden opengebroken, omdat er een glasvezelkabel of telefoonkabel doorheen moest. Dat is heel frustrerend, want na een reparatie bereik je nooit meer dezelfde kwaliteit. Dat is zonde en kapitaalvernietiging. Wij hebben nagedacht over een nieuw soort weg die wordt gemaakt van alternatieve bouwstoffen. Dat moest een holle prefabconstructie zijn waarin kabels en leidingen kunnen worden verwerkt, die water kan bergen, infiltreren naar de ondergrond mogelijk maakt en licht van gewicht is. Toen kwamen we uit bij de PlasticRoad, een weg gemaakt van gerecycled plastic.’

Haalbaarheid

De afgelopen jaren is door de PlasticRoad-partners KWS, Wavin en Total intensief gewerkt aan het uitwerken en testen van het concept. Tijdens de tests lag de focus met name op het technische vlak zoals de draagkracht van de modulaire PlasticRoad-elementen, de ideale mix van gerecycled kunststof en het meest optimale ontwerp van de holle ruimtes. Daarnaast is veel onderzoek gedaan naar de milieu-impact van het concept. Op dit moment zijn de resultaten dusdanig positief dat de eerste pilots werkelijkheid kunnen worden. Met de pilots wordt getoetst op technische en economische haalbaarheid.

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.