nieuws

Eindhovense voetbalrobots verdedigen titel

Publicatie

4 jul 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Hard inkomen, de robot aan de bal van achter aanvallen, inworpen uitlokken, vorig jaar mocht het allemaal nog in de Middle Size League (MSL), de ‘koningsklasse’ van RoboCup. Maar door nieuwe regels zullen de scheidsrechters dit jaar eerder een kaart trekken. En dat is in het voordeel van de technisch spelende teams, zoals dat van de TU Eindhoven, de regerend wereldkampioen

De Eindhovense studenten en onderzoekers verbeteren hun robots elk jaar. Dit jaar verbeterden ze onder meer softwarematig de dieptepass over de grond en het ‘doortikken’ van de bal. Ook kwamen er snellere oplaadbare batterijen met meer capaciteit, want de oude accu’s waren bij uitlopende wedstrijden een ernstige bottleneck.

Zorgrobot

Zorgrobot AMIGO gaat eind april naar de RoboCup German Open, waar hij vorig jaar de tweede plaats behaalde. In de @Home-competitie moeten robots geheel zelfstandig huishoudelijke taken uitvoeren. Een voorbeeld is de ‘restaurant challenge’ waarbij de robots bestellingen opnemen en serveren. De robots moeten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moeten uit een aantal mogelijkheden het juiste drankje of etenswaar herkennen en op kunnen pakken.

Het team rond AMIGO verbeterde het afgelopen jaar vooral de software. De spraakherkenning werd stukken beter en gesprekken tussen mens en robot verlopen daardoor sneller. Bovendien zijn het model dat de robot van de wereld heeft en het navigatiesysteem verbeterd, waardoor de robot natuurlijker en vlotter beweegt.

Kennis delen

Het doel van de WK RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. De robots op RoboCup zijn allemaal autonoom: ze handelen zonder menselijke sturing. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.