nieuws

Energieneutrale sluizen voor Haven van Antwerpen

Publicatie

11 dec 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Haven van Antwerpen

Omdat de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie een van de strategische prioriteiten van het Havenbedrijf Antwerpen is, wordt constant gezocht naar innovaties die hier aan kunnen bijdragen. Onlangs werd in de Kallosluis een zogenaamde hydroturbine geplaatst waarmee wordt getest of energie kan worden opgewekt met behulp van waterstroming.

De haven van Antwerpen telt momenteel zeven zeesluizen, waar dagelijks een grote hoeveelheid water wordt versast. (Versassen is het proces waarbij een schip door middel van een schutsluis of sas tussen twee kanaalpanden met verschillend waterniveau wordt verplaatst, red.). Om te testen hoe deze waterstroom ingezet kan worden om elektriciteit op te wekken, heeft het Havenbedrijf Antwerpen een hydroturbine met een theoretisch vermogen van 100kW geplaatst in de Kallosluis. Het Vlaamse mechanisch constructiebedrijf De Meyer ontwikkelde in samenwerking met Water2Energy een turbineconcept dat volledig is afgestemd op de specifieke omgevingsomstandigheden. De Meyer stond daarna ook in voor de bouw en de installatie van de waterturbine.

In de eerste proeffase, die duurt tot eind januari 2019, wordt eerst het elektrisch potentieel vermogen van deze techniek gemeten. Indien de testen succesvol zijn, is de volgende stap om de hydroturbine door middel van een generator met het elektriciteitsnet te verbinden. De Kallosluis heeft een jaarlijks verbruik van ongeveer 500 MWh. De testen zullen uitwijzen hoeveel energie er precies kan worden opgewekt, en dus hoeveel turbines er moeten worden ingezet om, tegen 2020, de Kallosluis volledig op de kracht van waterstroom te laten werken en daarmee energieneutraal te maken. Vervolgens kan dan worden uitgebreid naar de andere 6 sluizen in de haven.

(de gebruikte foto is een printscreen van een video over deze innovatie)

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.