nieuws

Enorme modernisering Total Antwerpen officieel afgerond

Publicatie

1 dec 2017

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

project

In de stromende regen heeft Total in Antwerpen gisteren verschillende nieuwe installaties officieel in gebruik genomen als onderdeel van een enorm moderniseringsproject. Totale investering: 1,1 miljard euro.

Total denkt met de investering de uitdagingen in de Europese raffinagesector het hoofd te bieden. De vraag naar geraffineerde olieproducten daalde lange tijd, de kosten voor energie en personeel zijn hoog, de industrie is gefragmenteerd en installaties zijn op leeftijd. Bovendien is er al een tijdje sprake van overcapaciteit.

Laag zwavelgehalte

De Total-raffinaderij wil vanaf nu flexibel kunnen reageren op de vraag van de Europese markt naar meer diesel en stookolie, en minder naar benzine en zware stookolie. Bovendien wil het anticiperen op nieuwe regelgeving voor scheepsbrandstof die ingaat in 2020 en de vraag naar stookolie met een lager zwavelgehalte.

De modernisering gaat veel verder dan alleen de raffinaderij. Het Total-complex bestaat in Antwerpen uit drie productiesites; naast de raffinaderij ook een olefinen- en een polymerenfabriek.

Nafta vervangen

Waar de verschillende onderdelen van Total Antwerpen in het verleden nogal eens langs elkaar heen werkten, is met de modernisering meer dan ooit de integratie gezocht. Met het refinery offgas (ROG) project als lichtend voorbeeld. Sitemanager Jacques Beuckelaers: ‘Het is een erg simpel concept. In de restgassen  van de raffinaderij zit bijvoorbeeld veel ethaan, het is zonde om dat te verbranden. Nu kunnen we het upgraden naar een hoogwaardige grondstof voor de stoomkraker.’  Daarmee kan maar liefst twintig procent van de dure grondstof nafta worden vervangen.

Schaliegas

Een nog grotere klapper bij de vervanging van de nafta maakt Total met een derde, in verhouding kleine investering van vijftig miljoen euro. Afgelopen zomer begon Total Antwerpen met de productie van ethyleen met als grondstof ethaan, dat uit aardgas wordt geëxtraheerd en aanzienlijk goedkoper is dan feedstock uit olie. Beuckelaers: ‘Ethaan is aan de aardgasprijs geligneerd, waardoor we de ethyleen via de nieuwe route beduidend goedkoper kunnen produceren.’ Daartoe heeft het een van de twee stoomkrakers omgebouwd en de opslagterminal van de site aangepast. Jaarlijks wordt vanaf nu 200.000 ton ethaan per schip vanuit Noorwegen aangevoerd om er ethyleen van te maken.

Door ethaan en afgassen als feedstock te gebruiken lijkt Total een antwoord te hebben op de schaliegasrevolutie die in de VS een enorm investeringsgolf heeft teweeggebracht in de petrochemische industrie.

Lees uitgebreide artikelen over het moderniseringsproject van Total Antwerpen in het decembernummer van Petrochem.

Fotocredit: Wim Raaijen