nieuws

Ethyleenoxide-lekkage Shell Moerdijk

Publicatie

2 mrt 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Volgens Shell zijn er per dag kleine hoeveelheden EO naar buiten gekomen. EO is een vluchtige gasvormige stof die in de lucht snel verdunt. Op basis van de berekeningen is vastgesteld dat nergens binnen of buiten het hek van Shell Moerdijk, op grondniveau de grenswaarde is overschreden. De grenswaarde geeft de waarde aan waarbij er risico’s voor de gezondheid ontstaan.

 

In het ontwerp van de installatie is de uitlaat van de afsluiter op circa 25 meter hoogte geplaatst, een zogenaamde safe location. Hierdoor is de ethyleenoxide niet in concentraties van boven de grenswaarde op grondniveau terechtgekomen. Door de lage concentratie is het ook niet opgemerkt door het EO-detectiesysteem en door de e-nozes. Bij langdurige blootstelling en hoge concentraties is EO schadelijk voor de gezondheid maar daar is bij dit incident volgens Shell geen sprake van geweest.

 

25 ton

De eerste berekeningen van Shell tonen dat emissie over de gehele periode circa 25 ton is. Per dag komt de hoeveelheid die naar de buitenlucht is gelekt in gasvorm neer op circa 380 kg EO. Deze berekeningen die door Shell zelf zijn uitgevoerd worden op dit moment extern gevalideerd.

 

Ethyleenoxide is een grondstof die bij Shell Moerdijk wordt geproduceerd en het wordt onder andere gebruikt in wasmiddelen en shampoos.

 

Paul Buijsingh, General Manager Shell Moerdijk: ‘Ik ben zeer teleurgesteld dat dit incident heeft kunnen plaatsvinden en heb intern een onderzoek ingesteld om te achterhalen hoe dit – ondanks alle voorzorgsmaatregelen – toch heeft kunnen gebeuren.’

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.