nieuws

Europese CO2-uitstoot daalt al 3 jaar

Publicatie

4 okt 2012

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

De Europese handel in CO2-emissies gaat kapot aan de terugdringing van die emissies. En dat werkt juist averechts. Bij de opzet van het Europese ‘emissions trading system’ (ETS) is geen rekening gehouden met die daling. De beschikbare hoeveelheid emissierechten is afgestemd op de emissies van een paar jaar geleden. Gevolg is dat er nu zò veel van die emissierechten in omloop zijn dat de prijs is gekelderd: vorige week was het nog maar 6,05 euro per ton CO2.

Hierdoor is het voor de industrie goedkoper geworden om emissierechten bij te kopen dan om verder te besparen op fossiele brandstoffen… en dat was de bedoeling niet. De enige remedie lijkt te zijn dat de Europese Commissie een deel van de emissierechten uit de markt haalt, maar volgens het FD is dat politiek niet haalbaar.

 

De VEMW, de belangenvereniging van grootverbruikers van energie, heeft al een aardige suggestie gelanceerd om het aan te pakken: voortaan alleen nog gratis emissierechten toekennen voor processen die state-of-the-art zijn wat CO2-efficiëntie betreft. De rest zou altijd moeten worden bijgekocht. Voor het gemiddeld tamelijk energie-efficiënte Nederland zou het geen slechte deal zijn. Het is de vraag of andere landen dit zullen steunen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.