nieuws

Even voorstellen: Henk Veldink, finalist Plant Manager of the Year 2017

Publicatie

9 mei 2017

Auteur

Dagmar Aarts

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

chemie, Plant Manager of the Year

Een paar weken geleden zijn de finalisten van de Plant Manager of the Year 2017 bekend gemaakt. Tijd om deze drie mannen wat nader voor te stelen. Vandaag Henk Veldink van Hexion in Pernis.

Henk Veldink is de sitemanager van Hexion en wil iedereen in het bedrijf betrekken bij het proces om te verbeteren. In Pernis heeft het bedrijf een plant met vijf fabrieken die specialty chemicals produceren, zoals harsen en coatings. Veldink leidt de epoxy- en coatingsdivisie. ‘Onze producten worden onder andere gebruikt bij het maken van windmolenbladen. Daarnaast leveren we ook de technologie om zo’n blad, dat wel tachtig tot honderd meter kan zijn, in één keer te spuitgieten. Daar moet je goed over nadenken, want als het mis gaat kan je zo’n blad namelijk weggooien.’

Daarnaast is Hexion bezig om te kijken hoe ze met haar materialen voor gewichtsbesparing kan zorgen in bijvoorbeeld auto’s. Veldink: De dakconstructie van de nieuwe BMW 7 serie is al niet meer van metaal, maar van ons product.’ Het bedrijf produceert ook watergebaseerde coatings, als vervanging van oplosmiddelgebaseerde verven en coatings die in steeds meer producten en toepassingen worden verboden.

Jaarplannen

Veldink gelooft dat een site altijd verder kan verbeteren. ‘Ik ben er dagelijks mee bezig om te zorgen dat ik dat niet alleen doe, maar dat we er alle mensen op de site erbij betrekken. Zodat we allemaal bezig zijn om verbeteringen in safety en performance te bereiken. Ik heb op een boel sites en plekken gewerkt, maar denk dat wij er op deze site er echt goed in zijn geslaagd iedereen te laten meewerken. Op die manier werken niet alleen een paar managers aan verbeteringen, maar dat de multiplier echt doorwerkt, en het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.

De verkiezing van de Plant Manager of the Year wordt jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van het Petrochem Platform, de VNCI en Votob in samenwerking met Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam. De verkiezing draagt bij aan een positief imago van de Nederlandse procesindustrie door de inspanning en prestaties van plantmanagers te benoemen en te waarderen. Een jury, internetstemmers en de bezoekers van het congres Deltavisie bepalen op 8 juni de winnaar.

Dat lukt bijvoorbeeld doordat er voor elke afdeling een eigen jaarplan wordt gemaakt dat iedereen in kan zien. En al die plannen sluiten ook nog eens op elkaar aan. ‘Eerst werd er één plan met het management gedeeld, nu hebben ook de operators een eigen plan. Hoe meer mensen weten waar we naar toe gaan, wat er nodig is en hoe ze eraan kunnen bijdragen, hoe meer betrokkenheid en initiatieven er ontstaan.’

Hierdoor hebben de operators samen allemaal kleine verbeterstapjes doorgevoerd, die uiteindelijk hebben geleid dat een uniek product van Hexion een stuk sneller kan worden geproduceerd dan voorheen. ‘Dat is een heel mooi voorbeeld van hoe de ‘multiplier’ kan werken’, zegt Veldink.

Positiever beeld

Als sitemanager wil Veldink het raamwerk aangeven waarbinnen hij medewerkers de vrijheid wil geven om dat raamwerk in te vullen. ‘Ik geef mensen het vertrouwen dat ze hun eigen doelstellingen kunnen stellen en bereiken.’ In de komende jaren wil hij een toekomst blijven houden voor de site, zeker nu met ontwikkelingen als goedkope energievormen in Amerika en groeiende Aziatisch import. ‘Het mooiste zou zijn als wij kunnen zeggen dat we continu zijn blijven verbeteren op veiligheid, kosten en productievolumes en dat we hier nog jaren kunnen blijven produceren en werkgelegenheid en kwaliteit kunnen leveren.’

Als Veldink de Plant Manager of the Year verkiezing op 8 juni zou winnen dan wil hij zich sterk maken om het beeld van de chemie in Nederland positiever te maken. Ik vind chemie een fantastisch vak en wil er ook graag over vertellen. In Nederland wordt af en toe gedacht dat chemie alleen maar vervelend en slecht is, terwijl we zoveel mooie dingen doen en bereiken en heel belangrijk zijn voor de Nederlandse economie en samenleving. Ik wil dat meer mensen snappen wat ze aan chemie hebben, wat het nut ervan is en hoeveel moeite er wordt gedaan om de impact van de industrie zo klein mogelijk te houden.’

De andere finalisten van de Plant Manager of the Year 2017 zijn Emre Kaya van Organik Kimya en Roelof van Wijk van Avebe.