nieuws

Exxon neemt in Rotterdam energiezuinige paraxyleenfabriek in gebruik

Publicatie

3 apr 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De nieuwe installatie zal het jaarlijkse energiegebruik van de fabriek in belangrijke mate verminderen, volgens Exxon vergelijkbaar met het energieverbruik van 30.000 Nederlandse huishoudens. Hierdoor zal ook de jaarlijkse CO2-uitstoot aanzienlijk afnemen, vergelijkbaar met ongeveer 23.000 auto’s minder op de Nederlandse wegen. 'Het project laat zien dat wij ons voortdurend inspannen om de energieprestaties van onze fabrieken in Rotterdam verder te verbeteren', zegt Sjoerd Gaanderse, directeur van de aromatenfabriek.  

De aromatenfabriek in Rotterdam is de eerste productielocatie waar de gepatenteerde liquid phase isomerization technologie wordt toegepast. Hierbij wordt in het verwerkingsproces een stap overgeslagen waardoor de energie-efficiëntie verbetert. ExxonMobil verwacht dat de succesvolle opstart van de installatie in Rotterdam zal leiden tot nieuwe licentiekansen over de hele wereld.

 

Meer investeringen

De investering volgt op een aantal eerdere investeringen door ExxonMobil in Rotterdam, waaronder in 2006 de installatie voor de productie van laagzwavelige diesel, de capaciteitsuitbreiding in 2009 van de aromatenfabriek en de integratie met de waterstoffabriek van Air Products in 2010.

Aaan de raffinagekant zullen mogelijk nog meer investeringen volgen. Die wachten echter nog op groen licht van de vergunningversterkker en Esso Nederland BV.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.