nieuws

ExxonMobil Botlek wint VOMI Safety Xperience Award

Publicatie

16 jun 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Veiligheid is al jaren één van de belangrijkste thema’s binnen de procesindustrie. Het veiligheidsbeleid wordt doorgaans vastgesteld op managementniveau, maar wat merken de man en de vrouw op de werkvloer hier van? Voor VOMI, de branchevereniging voor dienstverleners in de procesindustrie, was dit reden om de VOMI Safety eXperience Award (SXA) in het leven te roepen. Deze award wordt uitgereikt aan de opdrachtgevers waar de veiligheidsbeleving van de monteurs en onderhoudswerknemers het hoogst is. In 2015 vond de eerste uitreiking plaats.

 

Veilige opdrachtgevers

De directies van de VOMI-bedrijven hebben elk een aantal opdrachtgevers aangedragen waarvan zij vinden dat het veilige opdrachtgevers zijn. Na een gedegen voorselectie is er een top 15 van opdrachtgeverlocaties tot stand gekomen. Bij deze 15 opdrachtgevers zijn in totaal ruim 450 enquêtes afgenomen met uiteenlopende vragen waarmee de veiligheidsbeleving van de werknemers wordt getoetst. Geeft de opdrachtgever het goede voorbeeld? Kun je hier alles zeggen? Is veiligheid altijd het belangrijkst? Neemt de opdrachtgever altijd haar verantwoordelijkheid? Zijn onveilige situaties bespreekbaar? Hiermee wordt de veiligheidsbeleving van de belangrijkste doelgroep getoetst: de mensen voor wie de mate van veiligheid letterlijk en figuurlijk van levensbelang is.

 

ExxonMobil Botlek

Uiteindelijk kreeg ExxonMobil de beste beoordeling. Bij de geïntegreerde raffinage- en chemielocatie van ExxonMobil in de Botlek draait alles om systemen. Zo zit het van origine Amerikaanse bedrijf in elkaar. Ook veiligheid wordt op een zeer systematische manier aangepakt. Daarbij draait veel om het zogenoemde Loss Prevention System (LPS), dat voormalig Exxon-medewerker Jim Bennet dertig jaar geleden ontwierp en verbeterde binnen zijn bedrijf LPS Inc. Bij ExxonMobil in de Botlek is dit systeem anderhalf jaar geleden ingevoerd en volgens het bedrijf, dat vorig jaar ook al finalist was, werpt het momenteel al zijn vruchten af.

 

Bij LPS draait het vooral om communicatie over veiligheid op ieder niveau in de organisatie. Continu vinden er gesprekken plaats tussen de medewerkers, die van contractors incluis. Vakmensen kunnen op die manier van elkaar leren van near misses en door elkaar bijvoorbeeld te observeren. Hoe wordt het werk gedaan en gebeurt het ook veilig? Op die manier ontstaat een organisatie op basis van vertrouwen. Een organisatie waar medewerkers van zowel ExxonMobil als van contractors het prettig vinden om binnen te werken en constant het idee hebben dat er gezamenlijk, zonder onderscheid wordt gewerkt aan veiligheid.

 

De award

Na het voorlezen van het juryrapport door VOMI bestuurslid Jeroen Maan overhandigde de voorzitter van de VOMI, Han Blokland, de Vomi Safety Xperience award aan een trotse Sitemanager Raymond van der Horst.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.