nieuws

Fabriek DuPont Dordrecht stilgelegd

Publicatie

12 okt 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

veiligheid

Twee productielijnen van de Delrin-fabriek van DuPont in Dordrecht zijn stilgelegd nadat er maandag een incident met formaldehyde, een giftig gas, heeft plaatsgevonden. Het chemiebedrijf mag voorlopig niet opstarten en staat onder verscherpt toezicht.

Nadat de melding van het incident bij de provincie Zuid-Holland was binnengekomen heeft het provinciebestuur maandagavond aangedrongen op het onmiddellijk stopzetten van twee productielijnen. DuPont heeft daarop zelf besloten om deze productielijnen, tot nader order stil te leggen. Het incident volgt kort op een tweetal eerdere incidenten met formaldehyde op 10 en 12 augustus 2016. Bij deze lekkages kwam 2730 kilo formaldehyde vrij.

 

Extra toezicht
De provincie Zuid-Holland heeft in een gesprek met de directie van DuPont aangegeven dat het bedrijf de Delrin-fabriek niet mag opstarten voordat is aangetoond middels veiligheidsstudies dat voldoende maatregelen zijn genomen om de fabriek veilig te kunnen bedrijven zowel in technisch opzicht als qua bediening door operators.

Als gevolg van de incidenten en de geconstateerde tekortkomingen wordt het toezicht bij DuPont verscherpt en verzwaard. Onder andere door het uitvoeren van extra (on)aangekondigde inspecties. In november 2016 zal er samen met de Inspectie SZW en de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een intensieve controle worden uitgevoerd op het veiligheidsbeheerssysteem.