nieuws

Fieldlab Campione wordt geopend

Publicatie

10 mei 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Dit jaar zullen circa tien fieldlabs van start gaan in het kader van de Actieagenda Smart Industry. Hierbij worden de nieuwste productiemiddelen zoals robots en sensors gecombineerd met software en internet. Fieldlab Campione is het eerste fieldlab waarvan de financiering helemaal rond is.
 
Het doel van Fieldlab Campione is om onderhoud voor chemiebedrijven honderd procent voorspelbaar te maken. Dit kan door real-time informatie te verzamelen over de staat van installaties en die gegevens te combineren met beschikbare data. Dankzij deze zogeheten condition based maintenance kan onderhoud exact op tijd worden uitgevoerd, in plaats van te vroeg zoals bij planmatig onderhoud of te laat zoals bij correctief onderhoud. Hierdoor wordt fors bespaard op onderhoudskosten en nemen output en veiligheid toe.
 

Aeroparc

De activiteiten van Fieldlab Campione zullen plaatsvinden op het Aeroparc in Gilze-Rijen en Tilburg University (waar partner DAFLab is gevestigd). Op het Aeroparc kunnen bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen experimenteren met de nieuwste technieken en de laatste innovaties op het gebied van monitoring en data.
 
De kosten van het Fieldlab zijn 12 miljoen euro. Bedrijven brengen 5,3 miljoen in. De Europese Unie en het ministerie van Economische Zaken dragen ieder 2,1 miljoen bij. De provincie Noord-Brabant draagt 1,8 miljoen bij en de gemeenten Tilburg en Rijen dragen 0,7 miljoen bij.

Het Campione-consortium is gevormd door het Dutch Institute World Class Maintenance in samenwerking met KEC en Midpoint Brabant. Projectdeelnemers zijn onder meer: Delta, DOW Benelux, Sitech, Ericsson Telecommunicatie en FUJIFILM. Onder andere deze onderwijs- en kennisinstellingen doen mee: NLR, ROC Tilburg, Tilburg University, TU Eindhoven en Hogeschool Zeeland. Andere partners zijn Tata Steel en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.