nieuws

Fietsbrug uit de 3D-printer

Publicatie

19 jun 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, smart industry

De betonprinter van de faculteit Bouwkunde is vrijdag begonnen met het printen van ’s werelds eerste 3D-geprinte brug van gewapend en voorgespannen beton. De fietsbrug wordt onderdeel van een nieuw stuk randweg bij Gemert, waarin bouwbedrijf BAM Infra meerdere innovatieve technieken toepast.

Een van de voordelen van het printen van een brug is dat er veel minder beton nodig is dan bij de conventionele techniek, waarbij een mal wordt volgestort. De printer legt alleen beton neer waar het nodig is. Dat is gunstig, want bij de productie van cement komt veel CO2 vrij, en daarvan is bij geprint beton veel minder nodig. Een ander voordeel is de vormvrijheid: de printer kan elke willekeurige vorm maken zonder gebruik te hoeven maken van houten mallen.

Een extra bijzonderheid is dat de onderzoekers erin zijn geslaagd een proces te ontwikkelen om wapening mee te printen. Tijdens het leggen van een betonstrook, voegt de betonprinter meteen een stalen kabel in. Met die kabels wordt de brug ‘voorgespannen’, zodat er geen trekspanning in het beton kan ontstaan, want daar is beton slecht tegen bestand. De betonnen elementen die nu worden geprint, worden later gelijmd om een brug te vormen.

Naar verwachting is het printen van de brugdelen binnen twee maanden klaar. In september wordt de brug geplaatst.

Fotocredit: BAM Infra