nieuws

Filmpje: ExxonMobil Botlek finalist VOMI Safety Xperience Award

Publicatie

6 aug 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Veilig werken is misschien een van de meest besproken onderwerpen in de procesindustrie. Voor opdrachtgevers is een open veiligheidscultuur zonder incidenten een zwaarwegend criterium in de samenwerking met aannemers. Maar wordt dat ook zo beleefd door de partijen die bij die bedrijven het werk uitvoeren? Dit jaar wordt daarom voor de tweede keer de VOMI Safety Xperience Award uitgereikt.

 

ExxonMobil Botlek

Bij de geïntegreerde raffinage- en chemielocatie van ExxonMobil in de Botlek draait alles om systemen. Zo zit het van origine Amerikaanse bedrijf in elkaar. Ook veiligheid wordt op een zeer systematische manier aangepakt. Daarbij draait veel om het zogenoemde Loss Prevention System (LPS), dat voormalig Exxon-medewerker Jim Bennet dertig jaar geleden ontwierp en verbeterde binnen zijn bedrijf LPS Inc. Bij ExxonMobil in de Botlek is dit systeem 1,5 jaar geleden ingevoerd en volgens het bedrijf, dat vorig jaar ook al finalist was, werpt het momenteel al zijn vruchten af.

Bij LPS draait het vooral om communicatie over veiligheid op ieder niveau in de organisatie. Continu vinden er gesprekken plaats tussen de medewerkers, die van contractors incluis. Vakmensen kunnen op die manier van elkaar leren van near misses en door elkaar bijvoorbeeld te observeren. Hoe wordt het werk gedaan en gebeurt het ook veilig? Op die manier ontstaat een organisatie op basis van vertrouwen. Een organisatie waar medewerkers van zowel ExxonMobil als van contractors het prettig vinden om binnen te werken en constant het idee hebben dat er gezamenlijk, zonder onderscheid wordt gewerkt aan veiligheid.

 

Bekijk ook de filmpjes van de andere finalisten: Shell Pernis en AEB Amsterdam. De winnaar van de VOMI Safety Xperience Award wordt tijdens Deltavisie 2016 op 16 juni bekendgemaakt.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.