nieuws

Finalist Veiligheidscoalitie van het Jaar: HSElife

Publicatie

12 mrt 2018

Auteur

Lotte Burger

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

offshore, veiligheid

De drie finalisten van de VeiligheidsCoalitie van het Jaar 2018 zijn bekend. Het zijn de RDM Training Plant, een samenwerking van Vopak, Verwater en Sam Safety en HSELife. Graag stellen we deze coalities deze week aan u voor. Als eerste: HSElife

Hoe is HSElife ontstaan en wie zijn de initiatiefnemers?

HSElife NL is in 2009 geboren vanuit de overtuiging dat harmonisatie van regels, voorschriften en procedures over veiligheid, gezondheid en milieu in de olie- en gasindustrie noodzakelijk is. Initiatiefnemers van deze ontwikkeling zijn de The WAT Group (Working apart Together), Centrica en Shell/NAM. De coalitie bestaat op dit moment uit elf maatschappijen, tachtig contractors en acht supporting organisaties.

Waar staat HSElife voor en wat is jullie doel?

Contractors werken meestal voor verschillende maatschappijen, die ieder een eigen veiligheidsverhaal hebben. Zodoende worden ze geconfronteerd met een verscheidenheid aan HSE-informatie. Die verschillen hebben als gevolg dat zich gevaarlijke situaties, incidenten en ongelukken kunnen voordoen. HSElife ziet het daarom als haar taak een dalende trend in te zetten van het aantal incidenten dat jaarlijks plaatsvindt in de olie- en gasindustrie. Om dit te bereiken, zijn HSE informatie en trainingen ontwikkeld met behulp van input van alle betrokken partijen. Implementatie hiervan moet ervoor zorgen dat iedere organisatie binnen de olie- en gasindustrie op vrijwel dezelfde wijze omgaat met HSE-informatie, zodat een eenheid kan ontstaan en incidenten afnemen.

Op wat voor manieren probeert HSElife dit doel te bereiken?

Om direct te kunnen schakelen met de maatschappijen en contractors heeft HSElife een aantal belangrijke communicatietools ontwikkeld. Zo komt er drie à vier keer per jaar een HSElife Magazine uit en is er een HSElife Video Channel waarop wekelijks actuele info staat met betrekking tot HSE-onderwerpen. Ook organiseert HSElife twee keer per jaar evaluatiesessies voor alle organisaties, zodat nieuwe informatie kan worden uitgewisseld.

Verder biedt het platform trainingsmodules en opfriscursussen in diverse talen, worden er regelmatig campagnes gehouden en is er een speciale HSElife Academy opgezet. Dit omdat herhaling de kracht van de boodschap is. De resultaten die deelnemers via de Academy behalen, worden geregistreerd in het bijbehorende registratiesysteem. Deelnemers krijgen automatisch bericht als een training bijna verlopen is en ook behaalde resultaten worden hierin opgeslagen. Die informatie wordt ook doorgegeven aan de aangesloten organisaties, iets wat veel tijd en geld bespaard.

Wat hebben de partijen de afgelopen jaren bereikt?

De incidentengrafiek uit de jaarverslagen van SodM laat een duidelijke daling zien van het aantal incidenten in de olie- en gasindustrie. Dit is voor HSElife een positieve stimulans om op dezelfde voet door te gaan met nieuwe ontwikkelingen rondom thema’s als windenergie, zonne-energie en maintenance. Daarbij heeft HSElife samen met Oranje Naussau Energie en Furthermore een kantoor geopend in de UK om het HSE platform ook daar uit te rollen. De eerste internationale organisaties hebben zich hier al voor gecommitteerd.

Waarom moeten jullie winnen?

HSElife zorgt voor korte, duidelijke en heldere informatie voor de werknemers. De werkwijze die het platform hiervoor heeft ontwikkeld, is succesvol gebleken. De eenheid die onder organisaties is ontstaan heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de veiligheidssituatie binnen de olie- en gasindustrie, met als resultaat dat het aantal incidenten in deze sector is gedaald.

Met de ‘VeiligheidsCoalitie van het Jaar’ willen Veiligheid Voorop en Industrielinqs de procesindustrie en haar toeleveranciers inspireren om nog meer samen te werken om de veiligheidscultuur te verbeteren. Een vakkundige jury beoordeelt de kandidaten onder andere op verbinding en samenwerking. Tijdens een diner op woensdag 11 april in Rotterdam Ahoy, na afloop van de beurs Safety&Health@Work, presenteren de finalisten zich aan het publiek. De winnaar wordt bepaald door een jury (verdeelt 60 punten), internetstemmen (20 punten) en de bezoekers van het diner (20 punten).

De jury bestaat uit Ira Helsloot (hoogleraar Besturen van Veiligheid), Gerard van Harten (voormalig CEO Dow Benelux), Henk Leegwater (Columnist Petrochem, voormalig hoogleraar en plantmanager DSM) en Cor Kloet (voormalig CEO SPIE).

Tijdens het netwerkdiner op 11 april in Ahoy Rotterdam zullen de finalisten pitchen en zal Roald Lapperre (Directeur-generaal bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu) een presentatie geven. Inschrijven kan via http://www.petrochem.nl/inschrijfpagina/veiligheidscoalitie/

Fotocredit: HSElife